Slovenija: rezultat referenduma “poraz” za Janšinu stranku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. lipanj 2014. u 10:29
Photo: Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL

Odziv na nedjeljni referendum o zakonu o arhivskoj građi i dosjeima nekadašnje policijske policije na koji je izašlo manje od 12 posto birača.

Odziv na nedjeljni referendum o zakonu o arhivskoj građi i dosjeima nekadašnje policijske policije na koji je izašlo manje od 12 posto birača, pokazuje da Slovence više od prošlosti zanima sadašnjost i poraz je za Slovensku demokratsku stranku (SDS) Janeza Janše koja ga je predlagala, ocjenjuje u ponedjeljak slovenski tisak.

Izlaznost na referendum bila je skoro najniža od svih do sada održanih jer većinu ljudi "mrak prošlosti" ne zanima toliko da bi izašli na birališta, što je jasan znak politici da se posveti pitanjima sadašnjosti, navodi ljubljansko "Delo", vodeći slovenski dnevnik.

Birači su glasovali o novom zakonu o arhivskoj građi za koji desnica tvrdi da istraživačima onemogućuje pristup arhivima nekadašnje političke policije (Udbe), ali pokušaj da se zakon odbaci nije uspio jer protiv njega nije glasovalo 20 posto upisanih birača, što je novi kvorum za takve referendume.

Neizlaskom na referendum birači su pokazali da su umorni od ideoloških sukoba koje nameće desnica, tvrdi mariborski list "Večer".

Zanimljivo je da je najmanji odaziv na referendum bio u socijalno osiromašenom Mariboru u kojemu je mnogo više interesa za sadašnjost i budućnost nego za prošlost, navodi "Večer" i neuspjeh inicijatora da na birališta privuku više birača tumači kao njihov poraz.

"Rezultat je najlakše prevesti kao poraz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) koja je pozivala na referendum i odbacivanje zakona, ali to nije niti posebna pobjeda za vladu koja je ionako u odlasku", navodi list.

Janšina stranka priznala je da je rezultat referenduma neuspjeh za inicijatore, ali ga tumači kao posljedicu jake medijske kampanje lijevo usmjerenih medija "koji su pozivali na bojkot", te stajališta vlade da se referendum ne smije održati zajedno s euroizborima.

Vlada premijerke Alenke Bratušek koja je u ostavci učinila je sve kako bi spriječila da se referendum održi zajedno s izborima za Europski parlament, kako smo predlagali, rekla je parlamentarna zastupnica Janšine stranke Eva Irgl. Ocijenila je da bi zakon o arhivskoj građi u tom slučaju svakako bio odbačen jer bi se o njemu izjasnila potrebna većina.

Komentirajte prvi

New Report

Close