Slovenija prodaje kockarnice, zaposlenici mogu postati suvlasnici

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2017. u 16:12
Vladajuća koalicija konačno je dogovorila izmjene Zakona o igrama na sreću/FOTOlLIA

Najavljuje se da će država dodjelom koncesija sačuvati nadzor nad organizacijom igara na sreću i tako spriječiti prijevare i pranje novca.

Slovenija već godinama najavljuje promjene Zakona o igrama na sreću koje bi olakšala inače teške administrativne uvjete za organizaciju igara, dopustile privatizaciju kockarnica, a sada, kako se najavljuje, i uvela mogućnost da zaposleni uđu u vlasništvo tvrtki iz te djelatnosti. Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću sada su spremne i nakon posljednjih koalicijskih dogovora dolaze pred vladu, piše Dnevnik. Predviđa se da će država dodjelom koncesija sačuvati javni monopol, a time i nadzor nad organizacijom igara na sreću.

Ulagači već pripravni
Najvažnija namjera novog zakonodavstva je pripremiti teren za privatizaciju kompanije Hit i kasina Portorož i Bled, u kojima bi država željela prodati svoje dionice.  Za kupovinu će se moći natjecati domaće i inozemne privatne tvrtke koje će biti u prilici dobiti više od pola udjela u vlasništvu. Slovenija se nada da će ulazak novih domaćih i stranih investitora omogućiti razvoj industrije igara na sreću. Među onima koji se spominju kao zainteresirani za Hit su austrijska tvrtka Novomatic i Monte Rock grčkog poduzetnik Petrosa Stathisa koji je u 2015. kupio Hitov kompleks Maestral u Crnoj Gori, gdje je zakupac najluksuznijih hotela i vlasnik medija i banke.

 

40 posto

dionica Hita u vlasništvu je slovenske države

Najveći prodavatelj bit će država. U Hitu Slovenski državni holding (SDH) i Kapitalska družba (Kad) imaju 40-postotni udjel. U Casinu Bled SDH ima 43 posto redovnih dionica, a Kad tri posto, dok u Casinu Portorož obje državne tvrtke zajednički kontroliraju četrtinu dionica. Na izmjene i dopune zakona i mogućnost prodaje ili kupnje čekaju i privatni vlasnici. Suvlasnik bledske i portoroške kockarnice je tvrtka Gold Club, proizvođač uređaja za igre na sreću, u suvlasništvu Lorisa Požara, koji je zajedno s Davidom Kobalom svoj udjel udjela u kompaniji nedavno prodao Španjolcima za 50 milijuna eura. Kupac, španjolski Win Systems Solutions, bavi se razvojem operativnih sustava za kockarnice i djeluje uglavnom na tržištima Latinske Amerike.

U financiranje akvizicije u Sloveniji pomogao im je londonski fond Metric Capital Partners.  S Požarom povezana tvrtka GC Investments, koja posjeduje 7 posto dionica Casina Bled, već nekoliko godina čeka na promjenu zakonodavstva o igrama na sreću i mogućnost ulaska u vlasništvo Casina Bled. Veći suvlasnici Casina Portorož su Casino Riviera, Bernardin Arkade i Eurotas. Dvije posljednje tvrtke pod kontrolom su velikog nekretninskog poduzetnika iz Celja Aleksandra Jančara, dok iza prve stoji poduzetnik Rok Furlan. Prema novom zakonodavstvu o igrama na sreći i zakonu o radničkim otkupima, koji se usklađuje u Ministarstvu za gospodarski razvoj i tehnologiju, i koji će u veljači biti pušten u javnu raspravu, suvlasnici kockarnica moći će postati i zaposlenici.

Alternativa privatizaciji
Dosad, oni nisu imali priliku postati suvlasnici tvrtki za priređivanje igara na sreću, što će sada biti moguće kroz udruživanje u radničke zadruge. U Socijaldemokratskoj stranci, koja je  pripremila prijedlog navedenog zakona, uvjereni su da je radničko suvlasništvo alternativa neobuzdanoj privatizacije kockarnica.  Zaposlenici Hita pozdravljaju takvu mogućnost i kažu da su na nju čekali dvadeset godina. Novac za kupnju namjeravaju prikupiti pomoću bankarskih kredita. 

Kockanje i klađenje

Obećavaju visoku razinu zaštite potrošača
Uporište za strogi nadzor u novom Zakonu o igrama na sreću slovensko Ministarstvo financija nalazi u sudskoj praksi Europske unije, koja dopušta ograničenje tržišnog natjecanja u tom području. "Cilj koji pokušavamo postići s obzirom na buduću regulaciju organizacije klasičnog kockanja i klađenja je borba protiv kriminala, odnosno prijevara i pranja novca, te visoka razina zaštite potrošača", objašnjava u Ministarstvu financija. Uvjereni su da je borba protiv kriminala moguća samo putem odgovarajućeg nadzora, u uređenom zakonodavnom okolišu.

Komentirajte prvi

New Report

Close