Slobodarska stranka sprema odmazdu Kurzu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2019. u 21:59
Austrijski kancelar Sebastian Kurz/REUTERS

Bivši desni koalicijski partner podržat će izglasavanje nepovjerenja čelniku austrijske vlade.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, iz krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), u utorak je izjavio da će njegova stranka, koja se nalazi pod salvom kritika zbog skandala svog bivšeg šefa, podržati izglasavanje nepovjerenja konzervativnom kancelaru Sebastianu Kurzu.

On je u ponedjeljak smijenio ministra Kickla, nakon čega su svi ministri iz FPÖ-a dali ostavke.

"Bilo bi gotovo naivno da Kurz smatra da mi, FPÖ, vjerujemo njemu nakon što je on pokazao nepovjerenje prema nama", rekao je Kickl.

Podsjetimo, austrijski vicekancelar i dosadašnji predsjednik FPÖ-a Heinz-Christian Strache u subotu ujutro je podnio ostavku, nakon što su njemački mediji Süddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Za novog šefa Slobodarske stranke imenovan je Norbert Hofer. Izgubiti glasanje o povjerenju značilo bi štetu za imidž mladog kancelara koji nastoji iz ove krize izvući maksimalnu korist za svoju stranku.

U anketi objavljenoj u ponedjeljak, FPÖ je pao 5 postotnih bodova na 18 posto, dok su Kurzovi konzervativci narasli za četiri postotna boda i sada uživaju potporu od 38 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close