Skijališta Srbije sade šumu na Kopaoniku

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2019. u 21:59
Zbog novih skijaških staza stalno se sijeku stabla

Odlukom Ministarstva za zaštitu okoliša i Zavoda za zaštitu prirode kompanija koja upravlja skijaškim centrom u sljedećih tri do pet godina mora zasaditi 23,5 ha novih šuma.

Nacionalni park Kopaonik prostire se na oko 12.000 hektara, na najvišem i najočuvanijem dijelu planine, a  širenjem skijaških staza u turističkom centru posječen je dio šume.

Zbog toga će Skijališta Srbije u sljedećih tri do pet godina zasaditi 23,5 hektara novih šuma, javlja RTS. Ministarstvo za zaštitu okoliša i Zavod za zaštitu prirode Srbije naložili su tu mjeru kako bi se očuvao ekosustav u srcu Nacionalnog parka na Kopaoniku.

"Izgradnjom novih skijaških staza dolazi do sječe stabala, naravno sve planski, određeno rješenjem Ministarstva za zaštitu okoliša i Zavoda za zaštitu prirode", kaže Darko Jovanović, voditelj Ski-centra na Kopaoniku.

"Mi kao upravljači nacionalnog parka obavljamo nadzor kako bi se to uradilo kvalitetno, prije svega u skladu sa stručnim mišljenjem", objašnjava Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka Kopaonik, Ovo je treća zona zaštite u NP Kopaonik, gdje se trenutno određuje teren za pošumljavanje novog lokaliteta.

"Ovim rješenjem želimo poboljšati prirodne sastojke jele i smrče u Nacionalnom parku Kopaonik", kaže Jasmina Jović, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša. Novu šumu, kompanija Skijališta Srbije, koja ima 65 km alpskih i nordijskih staza i 24 žičare na Kopaoniku,  zasadit će do 2024. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close