Sjednica parlamenta FBiH zbog vojnih mirovina završila u kaosu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2013. u 08:48
Ilustracija / EPA

Prosvjednici koji su pred parlamentom bili cijeli dan u jednom su trenutku pokušali provaliti u zgradu i upasti na sjednicu.

U potpunom kaosu u utorak navečer je u Sarajevu bez jasnog ishoda završena sjednica Zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine od kojega je više od tisuću bivših pripadnika oružanih snaga BiH okupljenih na prosvjedima tražilo da usvoji zakon koji će im jamčiti pravo na mirovine.

Prosvjednici koji su pred parlamentom bili cijeli dan u jednom su trenutku pokušali provaliti u zgradu i upasti na sjednicu Zastupničkog doma pa je došlo do naguravanja s policijom pri čemu je nekoliko osoba lakše ozljeđeno. Zakon na kraju nije usvojen a vladajuća većina predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) izglasala je odluku kojom se obvezala da do kraja ožujka usvoji jedinstveni zakon o mirovinama za sve bivše vojnike koji to pravo stječu na temelju godina starosti.

Ne dogodi li se to, istom je odlukom predviđeno da onda u travnju bude usvojen posebni zakon koji bi tretirao bivše vojnike i časnike kojima je vojna služba prestala u prvoj polovici 2012. Izglasavanje ovakve odluke bojkotirali su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) koji su i predložili usvajanje zakona na kojemu su inzistirali prosvjednici. Federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) optužio je SDA za manipulaciju bivšim vojnicima s obrazloženjem kako predlažu neprovodiv zakon.

"I kada bi se takav zakon usvojio, za dva-tri mjeseca ne bi bilo novaca za isplatu mirovina", kazao je Nikšić podsjećajući kako je protiv usvajanja posebnog zakona Međunarodni monetarni fond koji je zaprijetio i raskidom stand-by aranžmana ukoliko bi takav zakon stupio na snagu. "U tom slučaju ne bi bilo novaca ne samo za ove ni za bilo koje druge isplate iz proračuna", upozorio je Nikšić.

Komentirajte prvi

New Report

Close