Šef Googlea u Pyongyangu pozvao na slobodniji pristup internetu

Autor: Agencija VLM , 10. siječanj 2013. u 09:28
Eric Schmidt (Epa)

Predsjednik Googlea pozvao je Sjevernu Koreju da prekinu samonametnutu izolaciju i dopuste svojim građanima slobodno korištenje interneta.

Predsjednik Googlea Eric Schmidt pozvao je Sjevernu Koreju da prekinu samonametnutu izolaciju i dopuste svojim građanima slobodno korištenje interneta, prenosi BBC. Govoreći nakon posjeta Pyongyangu, Schmidt je rekao kako će Sjeverna Koreja nastaviti ekonomski pad ne prihvati li slobodu interneta.

'Dok svijet postaje sve povezaniji, njihova odluka da budu praktično izolirani uvelike će utjecati na njihov stvarni svijet, njihov gospodarski rast i tako dalje, te će im otežati gospodarski oporavak', rekao je Schmidt na konferenciji u Pekingu. 'Vlada mora nešto učiniti. Mora omogućiti ljudima da koriste internet, što vlada u Sjevernoj Koreji još nije učinila', dodao je. Schmidt je u Sjevernu Koreju došao kao dio američke delegacije predvođene Billom Richardsonom, bivšim guvernerom američke savezne države Novi Meksiko i bivšim američkim izaslanikom u UN-u. Richardson je u prošlosti više puta posjećivao Sjevernu Koreju, za što nije uvijek imao službeno odobrenje. Posljednji posjet obavio je u prosincu 2010. godine, a dvaput je pomogao u puštanju zatvorenih američkih državljana.

Richardson je ovom prilikom rekao kako je delegacija također raspravljala o puštanju turističkog vodiča Kennetha Baea, Amerikanca korejskog podrijetla koji je uhićen u studenom u nejasnim okolnostima. Richardson se s njim nije uspio susresti. Također je rekao kako su pozvali vladu Sjeverne Koreje da uvedu moratorij na balističke projektile i moguće nuklearne testove.

Schmidt i Richardson su u srijedu posjetili računalni centar u Pyongyangu, o čemu je prilog objavila i državna televizija KRT. Dan prije obišli su elektroničku knjižnicu na Sveučilištu Kim Il-sung.

Komentirajte prvi

New Report

Close