Šećerana u Bijeljini traži strateškog partnera

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2014. u 22:00
Dugovi šećerane prema vjerovnicima iznose oko 10 milijuna eura

O pokretanju proizvodnje pregovara se s kompanijama iz Hrvatske, Španjolske, Mađarske i Turske.

Kompanije iz Hrvatske, Mađarske, Španjolske i Turske vode pregovore s vladom Republike Srpske o strateškom partnerstvu u Tvornici šećera Bijeljina, s ciljem pokretanja proizvodnje u tom pogonu kao i izmirenja dugova prema vjerovnicima, piše Oslobođenje.

Na pitanje tko je zasad najozbiljniji kandidat za strateškog partnera, Rade Rakić, predstavnik malih dioničara tvornice šećera, odgovorio je da je za njih dobar svaki partner koji ozbiljno pristupi izazovu pokretanja proizvodnje i izmirenju dugova. Prema njegovim riječima, dugovi prema radnicima i ostalim vjerovnicima iznose oko 20 milijuna KM ili 10 milijuna eura. Radnici tvornice šećera u Bijeljini još uvijek čekaju početak proizvodnje, koja bi prema planu vlade Republike Srpske trebala početi sredinom 2015. godine."Prvo tijekom jeseni ove godine treba završiti pregovore sa strateškim partnerima, kako bi strateški partner mogao ugovoriti sijanje jesenje šećerne repe u jesenjoj sjetvi.

Također, strateški partner do sredine sljedeće godine mora obaviti remont i rekonstrukciju postrojanja", rekao je Rakić te dodao kako bi, prema tom planu, u lipnju 2015. godine trebalo biti obavljeno tzv. hladno i toplo ispitivanje postrojenja.Prije nekoliko godina bijeljinsku šećeranu privatiziralo je banjalučko poduzeće Agrokop, u vlasništvu Zorana Ćopića. Ćopić je ove godine pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog pranja novca i suradnje s narko klanom Darka Šarića, te je sud naredio da mu se oduzmu dionice Šećerane jer je njihova kupnja financirana "prljavim novcem". Vrijednost oduzete imovine, koja je stečena izvršenjem krivičnog djela, iznosi 20 milijuna KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close