Schauble: Njemačka mora povećati ulaganja, ali ne na račun duga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2014. u 12:09
Reuters

Njemačka mora povećati ulaganja kako bi ojačala konkurentnost, ali ne na račun većeg zaduživanja, prenijeli su mediji najnovije izjave njemačkog ministra financija Wolfganga Schaublea.

Njemačka mora povećati ulaganja kako bi ojačala konkurentnost, ali ne na račun većeg zaduživanja, prenijeli su mediji najnovije izjave njemačkog ministra financija Wolfganga Schaublea.

Schaeuble je to poručio u nedjelju u razgovoru za njemački list Welt am Sonntag, nakon što je u posljednje vrijeme niz pokazatelja ukazao na usporavanje aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu, piše britanski BBC.

Prošli tjedan financijska su tržišta doživjela nove potrese, dijelom i zbog naznaka slabljenja njemačkog gospodarstva. U takvom ozračju ministar financija pod pritiskom je da poveća ulaganja u infrastrukturu, a na listi potencijalnih projekata nalaze se cestovna, željeznička, energetska i širokopojasna mreža.

Kritike na račun vlade u Berlinu da ne ulaže dovoljno utemeljene su, ali to ćemo pokušati promijeniti, kazao je Schaeuble.

"Moramo povećati ulaganja i poboljšati našu konkurentnost. Moramo se toga prihvatiti – brzo i na konkretan način", izjavio je u razgovoru za njemački list.

Njemačka vlada prošlog je tjedna oštro snizila prognoze rasta, pa sada procjenjuje da će gospodarski rast ove godine iznositi svega 1,2 posto, nasuprot ranije procijenjenih 1,8 posto. U 2015. rast bi trebao više-manje biti na razini ovogodišnjeg, očekuje se u visini 1,3 posto, u odnosu na prognoziranih dva posto u prethodnim projekcijama vlade.

Ministar je upozorio da poboljšanja na strani potrošnje ne smiju ugroziti zacrtane ciljeve postizanja uravnoteženog proračuna, očekujući i dalje da će iduće godine dovesti proračun u ravnotežu, što bi bilo prvi put da rashodovna strana bude usklađena s prihodovnom od davne 1969. godine.

U drugom tromjesečju Njemačka je zabilježila pad aktivnosti od 0,2 posto, a posljednjih tjedana zaredao je niz slabih pokazatelja o padu izvoza, proizvodnje i industrijskih narudžbi u kolovozu, što je izazvalo strahovanja od tehničke recesije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close