Sada kormilar Googlea nosi na leđima pritisak regulatora

Larry Page i Sergey Brin/REUTERS Larry Page i Sergey Brin/REUTERS

Sundar Pichai mora se uhvatiti ukoštac s optužbama za kršenje privatnosti i zloupotrebu tržišnog položaja.

Suosnivači Googlea prenijeli su upravljanje krovnom kompanijom Alphabet na čelnika te internetskle tražilice, prepustivši mu "vrući krumpir" s obzirom na sve izraženiji interes regulatora u optužbama za kršenje privatnosti korisnika i zloupotrebu tržišnog položaja.

Kako su prenijele agencije, glavni direktor Googlea Sundar Pichai zamijenit će Larryja Pagea kao glavni izvršni direktor matične tvrtke Alphabet, priopćila je tvrtka u utorak u blogu, što pokazuje sve manju javnu ulogu Pagea i Sergeya Brina u kompaniji koju su zajednički osnovali prije 21 godinu.

Bez dnevnog prigovaranja
"Mada je bio golem privilegij toliko dugo duboko sudjelovati u dnevnom upravljanju kompanijom, mislimo kako je vrijeme da preuzmemo ulogu ponosnih roditelja - nudeći savjet i ljubav, ali ne i dnevno prigovaranje!" napisali su Page i Brin u blogu. Alphabet, koji isto tako posjeduje tehnološku kompaniju za autonomna vozila Waymo, tvrtku Verily za software za zdravstvenu skrb i nekoliko drugih tvrtki, nastao je 2015. u sklopu korporativnog restrukturiranja.

Page se želio usredotočiti na nove tvrtke dok je operativne odluke u Alphabetovoj najvećoj jedinici Googleu prepustio Pichaiju. Page i Brin će ostati direktori, ali će svoje titule glavnog izvršnog direktora, odnosno predsjednika odmah ustupiti, rekao je Alphabet. Brinova pozicija predsjednika ostat će nepopunjena. Iako su odstupili s vodećih pozicija, dvojac Page-Brin i dalje drži većinski paket dionica kompanije.

 

51,3 posto

dionica Alphabeta drže Larry Page i Sergey Brin

Prema posljednjim dostupnim podacima koje prenosi Reuters, Page drži 26,1 posto udjela, Brinu pripada 25,25 posto, a Pichai ima tek 1 posto dionica. Podsjetimo, 47-godišnji Sundar Pichai porijeklom je Indijac rođen u državi Tamil Nadu. Školovan na američkim sveučilištima, prvo se zaposlio u konzultantskoj kući McKinsey, a povijest pamti da je na prvi razgovor za posao u Googleu došao 1. travnja 2004. godine, na dan kada je kompanija lansirala Gmail. U internetskom divu se etablirao nakon što je sa svojim timom razvio preglednik Chrome, a kasnije je nadgledao razvoj operativnog sustava za mobitele Android.

Bez većih promjena
Kako prenosi Associated Press, analitičar Tim Bajarin iz tvrtke Creative Strategies smatra kako se promjenama u vodstvu Alphabeta neće ništa posebno promijeniti. A ako i dođe do promjena, to će biti zbog vladinih istraga, dodaje Bajarin. Prema njegovu mišljenju, Pichai i jest postavljen na poziciju kormilara Googlea kako bi ga se pripremilo za regulatorni pritisak.

Prvo "vatreno krštenje" u tom je kontekstu Pichai imao prije godinu dana kada je u Kongresu svjedočio u sklopu istrage da li je internetska tražilica negativno utjecala na izborni rezultat Republikanske stranke. U posljednje dvije godine Larry Page i Sergey Brin značajno su smanjili svoje medijske istupe zbog prigovora zaposlenika, ali i kongresnika koji su od Pagea htjeli doznati više o kontroverznim Googleovim projektima, poput eksperimentalne aplikacije za pretraživanje interneta za kineske korisnike.

Valja naglasiti i kako je Google do sada odvajao Pageovu i Pichaijevu poziciju kako bi branio ograničeno izvještavanje investitora o financijsko rezultatima YouTubea i ostalih poslovanja koje posjeduje Google. Takva je praksa postala meta zanimanja Komisije za burze i vrijednosnice 2017. godine. Alphabet je odbio komentirati hoće li se standardi izvještavanja promijeniti sada kada Pichai drži obje čelne pozicije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!