SAD potresen ‘zelenom groznicom’: Svi bi ulagali u marihuanu

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2012. u 10:30
Ilustracija (EPA)

Dionice tvrtki koje su povezane sa s proizvodnjom i prodajom marihuane divljaju na burzama.

Analitičari su upozorili kako se Amerika nalazi na pragu 'zelene groznice', spekulativnog balona u sektoru biznisa s marihuanom, nakon što su birači u Coloradu i državi Washington prije dva tjedna na referendumu izglasali da svatko u svakom trenutku smije posjedovati 28,5 grama kanabisa, piše Jutarnji list.

Dionice tvrtki koje su povezane sa s proizvodnjom i prodajom marihuane otada divljaju na burzama. Primjerice, mala hollywoodska kompanija Medbox, koja se bavi proizvodnjom automata na kojima se marihuana kupuje kao što se kupuju sokovi i grickalice, nedavno je bila prisiljena upozoriti investitore da su njezine dionice – precijenjene jer su u tjedan dana skočile čak 3500 posto, navodi Jutarnji.

Te su se iste dionice još pretprošli tjedan prodavale po samo šest dolara, a potom ih je Wall Street Journal preporučio kao dobar 'ulaz' u posao s legalnom marihuanom, podsjećajući investitore da su i tijekom 'zlatne groznice'  više od samih kopača zlata zaradili oni koji su prodavali lopate. Dionica Medboxa u četvrtak  je iznosila 215 dolara, pa je tvrtka upozorila investitore da je cijena dionice pretjerana i ne temelji se na aktualnoj poslovnoj ekonomiji.

Dosad su 18 saveznih država i grad Washington legalizirali upotrebu medicinske marihuane, a na referendumu je prije dva tjedna to učinio i Massachusetts. Otad rastu i dionice drugih tvrtki koje su povezane s tim biznisom, ali ne podrazumijevaju izravnu prodaju marihuane, piše Jutarnji list. 

Komentirajte prvi

New Report

Close