S 2,2 bilijuna dolara vrijednim spajanjima i preuzimanjima kompanije napuhuju novi balon

Autor: Tomislav Pili , 30. lipanj 2015. u 22:01
Skok spajanja i preuzimanja bilježi se u svim dijelovima svijeta/FOTOLIA

Prosječno vrednovanje koje su kupci spremni platiti doseglo je 16 godišnjih dobiti prije oporezivanja.

Vrijednost globalnih transakcija spajanja i preuzimanja u prvom polugodištu ove godine vratila se na pretkrizne razine iz 2007. godine.

Prema podacima i izračunu Reutersa, u prvih šest mjeseci ove godine vrijednost spajanja i preuzimanja zaustavila se na 2,18 bilijuna dolara što je gotovo 40 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. To je ujedno najviši iznos u prvom polugodištu u posljednjih osam godina. Rekordno je bilo i drugo tromjesečje gdje se vrijednost transakcija zaustavila na 1,33 bilijuna dolara, tek nešto malo manje od 1,4 bilijuna zabilježenih u drugom tromjesečju 2007. godine. U odnosu na drugi kvartal 2014. godine, ove godine korporativni svijet svjedoči skoku od 35 posto.

Testiranje novih granica
No, ovu godinu obilježilo je testiranje novih granica, barem kada su u pitanju vrednovanja kompanija koje su kupci spremni platiti. Prosječno vrednovanje tako je – kada se govori o američkom tržištu – doseglo 16 godišnjih EBITDA (dobit prije oporezivanja, amortizacije i deprecijacije), ključnog pokazatelja profitabilnosti neke kompanije. Za usporedbu, tijekom 2007. prosječno je vrednovanje iznosilo 14 godišnjih EBITDA.Vrednovanja su posebno bila visoka u tehnološkom sektoru gdje se kao primjer izdvaja Avagova kupnja konkurentskog Broadcoma za 36,4 milijardi dolara.

To je i najveća transakcija u tehnološkom sektoru od pucanja dot.com balona početkom 2000-ih godina. Skok sklopljenih transakcija primjetan je u sve tri ekonomski najvažnije regije svijeta – Sjevernoj Americi, Europi i Aziji. "Kupci traže rast i granice ne predstavljaju prepreku. Ako mogu kupiti nešto na rastućim tržištima, razvijenom dijelu Azije ili Europi što se uklapa u njihovu strategiju, to će biti ono što žele učiniti", kaže za Reuters Bob Eatroff, analitičar banke Morgan Stanley.

Traje još jedno ljeto
Sugovornici Financial Timesa iz redova bankara, odvjetnika i akademskih stručnjaka ocjenjuju kako su cijene po vrednovanjima dosegle razine koje postavljaju pitanje koliko je trenutna eksplozija uopće održiva. Većina bankara smatra kako će ovakva situacija na tržištu potrajati najviše još sljedeću godinu zbog daljnjeg prisustva povoljnih ekonomskih uvjeta te blagonaklonog stava dioničara prema preuzimanjima.

Je li se pretjeralo?
Naime, ove su godine dionice kupljenih kompanija u prosjeku narasle 66 posto nasuprot svega 30-ak posto prije osam godina. S druge pak strane, sve više cijene koje su kompanije spremne platiti u neku su ruku kočnica i budućim transakcijama, smatra Wilhelm Schulz, voditelj spajanja i preuzimanja za Europu, Bliski istok i Afriku u američkoj banci Citigroup. "Zabrinutost upravnih odbora općenito se pomakla s makroekonomskih uvjeta na vrednovanja kada dođe do transakcije". kaže Schulz.

Scott Möller, voditelj istraživanja spajanja i preuzimanja na Londonskoj školi ekonomije kaže kako je još prerano reći je li korporativni svijet ušao u balon precijenjene imovine. Međutim, primjećuje da sve više cijene, odnosno vrednovanja, u kombinaciji s povećanim brojem pokušaja neprijateljskih preuzimanja sugerira da se "krećemo u smjeru balona iz 1998. i 2007. godine". Da se možda pretjeralo smatra i rejtinška agencija Fitch koja je nedavno upozorila da je tempo spajanja i preuzimanja povećao rizik da američke kompanije posuđuju previše novca kako bi financirale transakcije. K tome, često precjenjuju financijske koristi iz preuzimanja. 

Najveća spajanja

Shell i britanski BG
Anglo-nizozemska naftna kompanija u proljeće je objavila kako kupuje britansku naftnu kompaniju za 70 milijardi dolara. To je bilo najveće preuzimanje u energetskom sektoru u posljednjih 15-ak godina. 

Charter i Time Warner Cable
Transakcija između dvije američke kompanije dosegla je vrijednost od 78,7 milijardi dolara. 

Avago i Broadcom
Najveći sporazum o spajanju u tehnološkom sektoru nakon pucanja internetskog dot.com balona početkom stoljeća. Transakcija je dosegla vrijednost od 37 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close