Rusiju ne brine američka istraga prodaje Rosnjefta

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2016. u 22:01
Predsjednik Vladimir Putin i izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin, Foto: Reuters

Washington najavio da će ispitati je li bilo kršenja sankcija.

Američka vlada najavila je da će detaljno provjeriti da li je prodaja 19,5 posto Rosnjefta prekršila sankcije, ali poruke iz Washingtona ne zabrinjavaju pretjerano Moskvu. Kako je izjavio prošlog tjedna glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, stručnjaci ministarstva financija zaduženi za nadzor i provođenje režima sankcija Rusiji detaljno će pregledati transakciju, prenosi Reuters.

Procjena utjecaja

“Stručnajci će pregledati uvjete kupnje i procijeniti kakav će utjecaj imati na sankcije”, dodao je Earnest na briefingu za novinare. Podsjetimo, ruska vlada prošloga je četvrtka prodala petinu udjela u Rosnjeftu, jednoj od najvećih ruskih naftnih kompanija, katarskom državnom investicijskom fondu (QIA) te britansko-švicarskoj kompaniji za trgovinu sirovinama Glencore.

 

10,5milijardi eura

slit će se u ruski proračun od prodaje 19,5 posto udjela

Ovom prodajom u rusku riznicu slit će se 10,5 milijardi eura potrebnih za krpanje proračuna. Problem je u tome što je Rosnjeft na meti zapadnih sankcija jer mu je na čelu Igor Sečin koji pripada uskom krugu oko predsjednika Vladimira Putina. Sankcije su uvedene prije dvije godine nakon ruskog pripajanja Krima.

Istraga 'prilično normalna'

Prema navodima medija, Glencore je dogovorio velik kredit s talijanskom bankom Intesa Sanpaolo kako bi financirao svoj dio u kupnji dionica Rosnjefta. S druge strane, ruska vlada drži kako privatizacija dijela Rosnjefta izravno ne krši sankcije jer će novac od prodaje otići u proračun, a ne kompaniji.
U tom kontekstu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov smatra da je želja Washingtona da ispita prodaju udjela “prilično normalna”, prenose ruski mediji. Peskov je u petak dodao kako je transakcija prodaje provedena uz aktivnu pravnu podršku, kako sa strane Rosnjefta, tako i stranih investitora koji su angažirali najbolje odvjetnike, prenosi agencija Sputnik

Komentirajte prvi

New Report

Close