Rusija traži zabranu McDonald’sove hrane

Autor: Poslovni dnevnik , 28. srpanj 2014. u 15:24
Rusija je među vodećim tržištima za McDonald's/REUTERS

Agencija za zaštitu potrošača sumnja na “neprimjerene fizikalno-kemijske” parametre.

Ruska agencija za zaštitu potrošača podigla je tužbu na sudu u Moskvi kojom traži zabranu konzumacije nekih McDonald'sovih hamburgera, te milk shakeova i sladoleda, izjavila je u petak glasnogovornica suda.

Regionalna podružnica Agencije za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor zatražila je od suda da proizvodnju i prodaju nekih proizvoda tog svjetskog lanca brze prehrane proglasi ilegalnom zbog "neprimjerenih fizikalno-kemijskih parametara". Na popisu spornih proizvoda u tužbi proizvodi su Royal Cheeseburger, Filet-o-Fish, Cheeseburger i Chicken Burger, ali ne i legendarni Big Mac. McDonald's je priopćio da nije dobio nikakvu pritužbu od agencije za zaštitu potrošača, te da nema informacije o tužbi. Dodao je da je njihova hrana proizvedena u skladu s metodama odobrenim od strane ruskih vlasti.Tužba je podnesena tri mjeseca nakon što je taj lanac brze hrane odlučio zatvoriti svoje restorane na Krimu, ukrajinskoj regiji koju je Rusija aneksirala u ožujku, a što je bio okidač za američke i europske sankcije.

Tada su neki ruski političari pozvali na zatvaranje svih McDonald's restorana u Rusiji. Sud će održati pripremno ročište 13. kolovoza, dok bi ključna rasprava mogla biti zakazana za rujan, rekla je glasnogovornica suda.McDonald's je prvi restoran otvorio u Moskvi 1990. godine, a sada ima oko 400 restorana u Rusiji. Tamošnje tržište američkoj je kompaniji među sedam glavnih izvan SAD-a i Kanade, prema godišnjem izvješću iz prošle godine. Inače, prošloga tjedna izbio je skandal povezan sa zdravstvenom ispravnošću hrane u Kini koji je zahvatio čitav niz vodećih svjetskih lanaca restorana brze hrane, uključujući McDonald's, Kentucky Fried Chicken i Burger King, kao i poznati lanac kafića Starbucks.

Komentirajte prvi

New Report

Close