Rusija traži bržu gradnju plinovoda

Autor: Tomislav Pili , 08. ožujak 2018. u 21:59
Ministar energetike Aleksandar Novak/REUTERS

Spor s Ukrajinom naglasio važnost Sjevernog toka 2 i Turskog toka, tvrdi Moskva.

Presuda iz Stockholma pokazuje kako treba ubrzati izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak, a prenose tamošnje agencije.

Gostujući na TV-postaji Rossiya-24 Novak je kazao kako nedavna arbitražna odluka u Gazpromovu sporu s ukrajinskim Naftogazom "potvrđuje potrebu što je brže mogućeg implementiranja projekata alternativnih plinskih pravaca kako bi se smanjio tranzitni rizik i osigurala konkurentnost plinskih isporuka i troškova za krajnje korisnike". "Po mom mišljenju, implementacija projekata treba se ubrzati", dodao je ruski ministar.

Podsjetimo, arbitražnom odlukom od traženih 16 milijardi dolara ruski Gazprom ukrajinskom Naftogazu mora isplatiti odštetu od 2,65 milijardi dolara.

Nakon toga ruska je kompanija prekinula isporuke plina ukrajinskoj strani, iako je ugovor vrijedio do kraja 2019. godine. Aleksandar Novak ističe kako spor s Naftogazom neće utjecati na isporuke ruskog plina europskim kupcima koje su trenutno na rekodnim razinama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close