Rusi za 500 milijuna eura podižu četiri hidroelektrane

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2018. u 07:54
Realizacija projekta je važna za razvoj energetskog sustava Republike Srpske/Dino Stanin/PIXSELL

Kompanija Rakurs-Engineering iz Sankt-Peterburga spremna je pomoći pri pronalasku investitora u energetske objekte.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, i Leonid Černigov, direktor kompanije Rakurs-Engineering iz Sankt-Peterburga, potpisali su u Banjoj Luci sporazum o suradnji na realizaciji projekta izgradnje kaskada srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas, čija je vrijednost 500 milijuna eura, priopćeno je iz vlade RS.

Đokić je rekao da je realizacija projekta izuzetno važna za razvoj energetskog sektora RS, jer je predviđena izgradnja četiri kaskadne hidroelektrane na rijeci Vrbas.

"Planirana je izgradnja hidroelektrane Trn, instalirane snage 24,01 megavata s prosječnom godišnjom proizvodnjom 139,90 gigavasati električne enrgije, a za gradnje objekta bit angažirano 380 radnika", – rekao jer Đokić.

Hidroelektrana Laktaši imat će instaliranu snagu od 16,18 megavata, prosječnu godišnju proizvodnju od 95,2 gigavatsati, a za gradnju će biti potrebno 280 radnika.

U hidroelektrani Kosjerevo, instalisana snaga bi bila 13,3 megavata, prosječna godišnja proizvodnja 102 gigavatsati, a izgradit će je 220 radnika.  Hiroelektrana Razboj imat će instaliranu snagu 16,50 megavata, prosječnu godišnju proizvodnju 102,1 gigavatsati, a za gradnju će biti angažirano 280 radnika.

Đokić je naveo da će izgradnjom biti osigurana i zaštita zemljišta, te unaprijeđena mogućnost bavljenja poljoprivredom.  Černigov je dodao da je njegova kompanija može uraditi sve nužne analize i razmotriti mogućnost pronalaska investitora, dodajući da je Sankt-Petreburg spreman pomoći u obuci inženjera iz republike Srpske. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Instalisana??!!

New Report

Close