Ravnopravnost vrijedi 6 bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2018. u 21:59
Uzor je Švedska/FOTOLIA

PwC izračunao koliki poticaj ekonomiji daju jednak(ij)e plaće žena i muškaraca.

Smanjivanje razlika u plaćama na razinu koja postoji u Švedskoj uvećala bi vrijednost gospodarstava zemalja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) za šest bilijuna dolara.

Kako pokazuje studija konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) koju prenosi Bloomberg, razlika u plaćama muškaraca i žena unutar OECD-a iznosi prosječnih 16 posto. Unutar te organizacije, najveća je razlika u Koreji gdje su muškarci plaćeni 37 posto bolje od žena, a u Švedskoj  razlika iznosi tek 13 posto. Treba reći da je ukupno gledajući najveća spolna ravnopravnost po pitanju plaća u Luksemburgu gdje razlika iznosi svega četiri posto.

Kada bi sve članice OECD-a imale udjel zaposlenih žena na "švedskoj razini" od 61 posto, BDP članica OECD-a bio bi veći za 12 posto, odnosno za šest bilijuna dolara.

U apsolutnim iznosima najviše bi se uvećao američki BDP, za 1,8 bilijuna dolara, a u relativnom iznosu najviše bi koristi imali Italija i Meksiko kojima bi se gospodarstvo uvećalo za 27 posto.

Rast vrijednosti gospodarstva donijela bi povećana participacija žena na tržištu rada, poduzetništvo i pomicanje žena u plaćenije i bolje poslove. PwC smatra kako se razlika u plaćama može smanjiti kroz veću fleksibilnost za zaposlene žene, porodiljnim dopustom podijeljenim između oca i majke kao i većim proračunskim izdvajanjima za djecu i obitelji. Time bi majke bili motiviranije na povratak na posao. 

Komentirajte prvi

New Report

Close