Rast ‘velikih 20’ odolijeva geopolitičkim trvljenjima

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. kolovoz 2017. u 22:00
Gospodarstva G-20 guraju Azijati, a pripomažu i članice eurozone/FOTOLIA

Prognoze za Kinu, Koreju i Japan popravljene su, kao i za eurozonu, dok je za SAD ona srezana i za ovu i za sljedeću godinu.

Društvo od 20 najmoćnijih država svijeta (G-20) ove će godine rasti malo više od 3 posto, a isto vrijedi i za iduću godinu i ustvari je repriza predviđanja koje je rejting agencija Moody's već ranije davala ove godine.

Na prognozu Moody's Investors Servicea, čini se, nisu utjecale sve učestalije 'čarke' na relaciji SAD-Rusija, kao i geopolitičke napetosti, osobito na istoku Azije gdje se Sjeverna Koreja prijeti susjedima, no iz agencije su upozorili da su upravo ta zbivanja, uz američki protekcionizam i kineske mjere za smanjivanje duga, rizik rastu. U odnosu na prethodno Moody'sovo javljanje, od 'velikih 20' najviše su profitirali Azijati, prije svega Kina, čija je prognoza popravljena sa 6,6 na 6,8 posto, zahvaljujući, piše Reuters pozivajući se na izvješće, odličnim rezultatima u prvom polugodištu.

 

2,2 posto

smanjena prognoza za rast u Americi u 2017.

Slijedi Južna Koreja s mogućim rastom od 2,8% (prije 2,5), te Japan koji bi u 2017. trebao skočiti 1,5. Kao drugi skup zemalja izdvaja se eurozona, u kojoj bi se ekonomije mogle i ubrzati, a na što ukazuju i revidirane prognoze za Njemačku, Francusku i Italiju, kao tri najjače zemlje EU. Kao što je slučaj s Hrvatskom, u kojoj zamah rastu BDP-a od 2,8 posto, prema državnim statističarima, daju rekordni turistički vjetrovi, i u tim zemljama ova grana ostavlja upečatljiv biljeg na sliku gospodarstva, no, ne i presudni.

 

3 posto

i više rast će gospodarstva G-20 u ovoj i idućoj godini

Naime, Eurostat je potvrdio kako se i u kolovozu rast eurozone nastavio na najvišoj razini još od 2011., ponajviše zbog jake industrijske proizvodnje. S druge strane, do kraja godine lošije će se pisati SAD-u, najjačem u G-20 i svijetu. Prognoze su Americi srezane na 2,2 posto s 2,4, a za iduću godinu s 2,5 na 2,4 posto. Razlog su, ističu, izvedbe slabije od očekivanih tijekom prvog polugodišta, te očekivanja skromnijih fiskalnih poticaja.

"Ravnoteža rizika je bolja nego početkom godine, no, bilježimo da rizici dolaze zbog konflikata na korejskom poluotoku, Južnom kineskom moru i Bliskom istoku", kažu 'agenti' Moody'sa, koji upozoravaju i na opasnost od Trumpova načina rješavanja bilateralnih trgovinskih sporova (najava povlačenja iz sporazuma NAFTA, sankcije Rusiji…), koji bi samo mogli dalje štetiti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close