Rad od kuće sve popularniji, no radno vrijeme je duže

Autor: Ozren Podnar,VLM , 16. kolovoz 2012. u 19:00

Oko 50 posto onih koji rade u svom domu kaže da dnevno rade oko 2,5 sata duže nego što je radno vrijeme u njihovoj kompaniji

Većina radnika diljem svijeta ne vjeruje da mora biti u uredu radi obavljanja posla te traži dopuštenje i opremu da radi gdje god želi. Nedavno istraživanje tehnološke kompanije Cisco otkrilo je da 60 posto anketiranih iz zanimanja koja ne zahtijevaju fizičku nazočnost smatra da može biti jednako produktivno kod kuće ili na putovanju kao i u uredu. Ta je sklonost najnaglašenija u Aziji i Latinskoj Americi tako da je 90 posto Indijaca, 80 posto Kineza i 75 posto Brazilaca izjavilo da bi jednako kvalitetno radilo izvan ureda.

Može i manja plaća
Dvije trećine od 2600 sudionika istraživanja iz 13 zemalja izjavilo je da želi dopuštenje i mogućnost da rabe vlastite ili poslodavčeve uređaje da bi pristupali korporativnoj mreži, programima i podacima u bilo koje doba. Također očekuju da raspoloživih uređaja bude sve više. Jednak postotak anketiranih poručio je da bi pristao na nižu plaću ako bi zauzvrat dobio pravo da bira vrijeme i mjesto rada te pristup korporativnim podacima. “Želja radnika za mobilnošću je životna činjenica, a prednosti koje donosi rad na daljinu uočljive su u brojnim djelatnostima. Posao više ne podrazumijeva konkretno mjesto, već stil života”, rekao je predstavnik Cisca Dave Evans internetskom magazinu Management Issues. Iako tehnološke inovacije već godinama omogućuju ljudima uspješan rad na daljinu, mnogi su poslodavci i dalje zarobljeni u uvjerenju da samo fizička nazočnost jamči produktivnost.
Djelatnici kojima je omogućeno da telekomunikacijski pristupaju poslodavčevoj mreži, aplikacijama i podacima izvan ureda rade jednako ili duže od kolega koji sjede u prostorijama poduzeća. Oko polovice je anketiranih reklo da od kuće radi prosječno 2,5 sata duže nego od propisanoga radnog vremena. Ti podaci su razumljivi jer ostanak kod kuće štedi vrijeme i snagu.

Zastarjela koncepcija
Prepreka za fleksibilnost mjesta i vremena za rad nedostatak je tehnološke opremljenosti poslodavaca da podrže pokretljivu radnu snagu. Kad bi uprave imale dobru volju, donijele bi odgovarajuće odluke i uvele tehnološka i sigurnosna rješenja koja bi omogućila radnicima da daju pun doprinos s udaljenosti. Anketirani su radnici u velikom postotku ocijenili da je pitanje sigurnosti daljinskog pristupa poslodavčevoj mreži samo izlika za održavanje statusa quo. “Iz istraživanja jasno proizlazi da je koncepcija fiksnoga radnog okruženja zastarjela u mnogim profesijama. Za radnike je želja za fleksibilnim radnim mjestom i vremenom podjednako važna kao plaća. Poslodavci trebaju uspostaviti telekomunikacijsku infrastrukturu bez prostornih ograničenja da bi ostali konkurentni i povećali zadovoljstvo zaposlenika”, zaključila je Ciscova dužnosnica Marie Hattar. Pitanje mjesta na kojemu se obavlja rad ne tiče se proizvodnih i uslužnih profesija za koje je mjesto ključan sastojak opisa posla – portir, vozač, stjuardesa ili medicinska sestra nikad neće raditi odakle njima odgovara. Neki su poslovi odlično prilagođeni radu na daljinu. Takvi su primjerice poslovi računalnog programera, web dizajnera, web mastera, telefonskog prodavača, akvizitera, konzultanata, agenta za podršku korisnicima, knjigovođe, računovođe, pisca, lektora, redaktora, prevoditelja i neki administrativni poslovi. Čak i kad je riječ o profesiji kojoj je fleksibilnost vremena i mjesta prirođena, poslodavac mora procijeniti je li pojedini djelatnik prikladan za rad izvan središnjice. Takvom su djelatniku potrebne sposobnosti organizacije vremena, samodostatnosti, samomotiviranja i discipline te vještina korištenja opreme.

Jasna pravila
Za poslodavca je poželjno da uvede jasna pravila i granice za one kojima dopusti prostornu i vremensku fleksibilnost. Sankcije za kršenje tih pravila mogu biti nalog za povratak u ured, novčane kazne i “dobri stari” otkaz. Kompanije koje tek počinju dopuštati rad na daljinu mogle bi isprva takav rad omogućavati samo onima koji se kod kuće moraju brinuti o djeci ili bolesnima te onima koji stanuju najdalje od ureda. Pomak u smjeru rada na daljinu ne znači da djelatnik mora raditi samo izvan ureda. Djelatnik treba imati dopuštenje da naizmjenično, prema vlastitom nahođenju, navraća na posao ili radi s lokacije po svom izboru. Također mu poslodavac može nametnuti obvezu dolaska na sastanke da bi osigurao njegovu punu obaviještenost i motiviranost. Prednosti rada od kuće za poslodavaca su veća mogućnost angažiranja i zadržavanja kvalitetnih radnika koji iz bilo kojih pobuda ne žele putovati na radno mjesto ili kojima je dolazak onemogućen iz medicinskih razloga. Dobra je strana i povećana produktivnost jer radnici ne moraju trošiti vrijeme i energiju na svakodnevno putovanje. Što više djelatnika radi izvan ureda, to su poslodavcu niži troškovi energije i održavanja uredskog prostora.

Problem

Izoliranost
Udaljenost od kolega može izazvati osjećaj izolacije te depresiju u osjetljivijih pojedinaca. Osjećaj povezanosti radnik na daljinu može učvrstiti telefoniranjem poslu – rad od kuće ne isključuje glasovni kontakt s kolegama i nadređenima onda kad to djelatniku odgovara. Osamljenost je moguće ublažiti stalnim online prisustvom na nekom od “instant messengera” poput Skypea.

Komentirajte prvi

New Report

Close