Putin naredio ulaganje 10 milijardi eura u Srbiju

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2016. u 07:30
Aleksandar Vučić, premije Srbije i Vladimir Putin, ruski predsjednik/REUTERS

Osam milijardi eura bit će uloženo u infrastrukturu i u određene tvornice, a dvije milijarde u energetiku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pripremio je novu ekonomsku strategiju za regiju i Srbiju, a za taj projekat angažirao je ekipu mladih i nekompromitiranih osoba, tvrdi Blic. Kako doznaje taj list, na čelu novog Putinovog tima za Balkan bit će Aleksandar Fomenko, pravoslavni aktivist koji je bio dužnosnik pravoslavnog Fonda Vasilija Velikog i na toj liniji ima od ranije veze sa Srbijom.

Izvor Blica blizak Fomenku kaže da su on i njegov tim definirali projekciju ekonomskog pohoda na Srbiju. "Moskva je odlučila promijeniti taktiku tako da će preko investicija utjecati na zbivanja u regiji i u Srbiji. Fomenko je dobio nalog da pronađe način kako plasirati 10 milijardi eura, koliko je Kremlj izdvojio za Srbiju, a da političarima koji su opredijeljeni za euroatlantske integracije taj novac 'ne bode oči'. Od tog novca, osam milijardi bit će uloženo u infrastrukturu i u neke tvornice, a dvije milijarde u energetiku.

Čak se planira da se Rusi uključe i u izgradnju beogradske podzemne željeznice", objašnjava sugovornik Blica. On dodaje da je Fomenkoo isplanirao da ruski novac u Srbiju uloži preko slovenskih investicijskih fondova. Kako se navodi, Fomenko je jedan od tridesetak mlađih osoba koje je Putin nedavno okupio oko sebe i koji moraju realizirati ekonomsku ofenzivu na regiju, posebno na Srbiju. Riječ je, tvrdi se, o izuzetno obrazovanom čovjeku koji govori nekoliko jezika i uživa veliko povjerenje ruskog predsjednika.

 

400milijuna

dolara uložila je Rusija u srpsku kompaniju NIS

Preko slovenskih fondova
"Takav plasman kapitala bit će i tema razgovora ruskog predsjednika Putina sa slovenskim dužnosnicima krajem lipnja, kada će posjetiti Ljubljanu. Osim korištenje slovenskih investicijskih fondova Rusija planira dio sredstava namijenjenih jačanju utjecaja u regiji uložiti i preko švicarskih fondova.  Do promjena u ruskom pristupu zemljama bivše Jugoslavije, a time i do osnivanja novog tima zaduženog za provođenje Putinove politike, došlo je zato što je Putin zaključio kako je zbog osobnih ekonomskih interesa njegovih dosadašnjih izaslanika, koji su bili zaduženi za plasman ruskog kapitala u regiju, Rusija izgubila geopolitički utjecaj na Balkanu. To zapravo znači da će Aleksandar Babakov, dosadašnji Putinov izaslanik zadužen za Srbiju biti smijenjen, a o tome je obaviještena i srpska vlast", tvrdi izvor Blica. Međutim, u srpskoj vladi nitko nije želio potvrditi ili opovrgnuti saznanje lista. Mahmud Bušatlija, konzultanta za strana ulaganja, kaže da ga ne čudi Putinova strategija.

Prvo dolaze po medije?
"Slične naznake dala je i agencija Bloomberg. Rusi su shvatili da preko investicija mogu ostvariti geopolitički interes, koji su na Balkanu gotovo izgubili. Srpska strana mora odrediti ljude koji će o odlučivati o tako velikim iznosima. Kod Rusa je sve centralizirano. Ako je Putin odredio novog čovjeka za Srbiju, taj ima sve ovlasti. I mi moramo uraditi jednako, jer osim Rusa nitko ne nudi toliki novac", rekao je Bušatlija za Blic.Početak ruskog gospodarskog osvajanja Srbije mogao se naslutiti u veljači ove godine kada su srpski mediji objavili da Rusija planira kupiti u Srbiji televiziju s nacionalnom frekvencijom, a kao kupac se spominjao ruski milijunaš Konstantin Malofejev, blizak predsjedniku Vladimiru Putinu. Usto spominjalo se da će Rusi pokrenuti još jednu kabelsku TV stanice, dnevne novina i marketinške agencije, a udio u cijelom poslu trebao bi imati kontroverzni srpski poduzetnik Bogoljub Karić. 

Ništa bez ruskih kredita

On nafte do željeznice
Rusija je u Srbiju uložila 1,5 milijardi dolara u posljednjih 13 godina, tvrdi Blic, iako drugi izvori navode tri ili četiri milijarde. Najviše su uložili u NIS (400 mil. dolara), Beopetrol (300 mil. dolara) i Hotel Putnik (40 mil. dolara), te u Moskovsku banku. Usto, Ruske željeznice u Srbiji realiziraju niz projekata koji se financiraju ruskim kreditima, a oko milijardu dolara ulaže se u obnovu željeznica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

hrvatska je trebala biti dio tog paketa, ali amerika kaže stop, i miće karamarka.

New Report

Close