Putin mostom od pet milijardi dolara spaja otok Sahalin

Autor: Tomislav Pili , 16. listopad 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Ugovor o gradnji bit će potpisan iduće godine, a najvjerojatnije će ga dobiti tvrtka Arkadija Rotenberga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin oživjet će 70 godina staru ideju Josifa Visarionoviča Staljina, a posao će opet dobiti njegov prijatelj iz djetinjstva. Prema tvrdnjama upućenih izvora Bloomberga, iduće će godine biti potpisan ugovor između države i kompanije Strojgazmontaž o gradnji mosta kopno-otok Sahalin. Radi se ruskom teritoriju u Tihom oceanu koji je 40 kilometara udaljen od japanskog najsjevernijeg otoka Hokaido. Troškovi gradnje procjenjuju se na pet milijardi dolara, a novac će još jednom otići kompaniji u vlasništvu oligarha Arkadija Rotenberga.

 

7,3kilometara

protezat će se most preko Tatarskog tjesnaca

Most je dio investicijskog vala ruske vlade koja je posljednjih godina odlučila uložiti 52 milijarde dolara. Projekti sežu od infrastrukture za Svjetsko prvenstvo u nogometu, pa do plinovoda Snaga Sibira. Većinu tih poslova dobio je upravo Strojgazmontaž. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ističe kako još nije donijeta konačna odluka o gradnji mosta i izvođaču radova. Inače, most će se protezati preko sedam kilometara širokog Tatarskog tjesnaca, a ekonomski analitičari smatraju kako nikad neće biti ekonomski isplativ s obzirom da na Sahalinu živi tek 500.000 ljudi.

Natalija Zubarevič, voditeljica regionalnih studija na moskovskom Neovisnom institutu za socijalnu politiku, smatra kako bi s ekonomskog stanovišta bilo razumnije poboljšati postojeće trajektne veze. No, za Stepana Zemcova, starijeg analitičara u Institutu Gaidar nema sumnje da predsjednik Putin ovim šalje političku poruku povezivanja udaljenih dijelova zemlje. “To je više geopolitički projekt – približiti Sahalin”, kaže Zemcov. Rusija bi htjela da i Japan spoji mostom Sahalin s Hokaidom. Međutim, japanski premijer Shinzo Abe u rujnu je u Vladivostoku izjavio kako bi bilo lijepo vlakom doći do Rusije, ali da dvije zemlje prije svega trebaju jačati uzajamno povjerenje.     

Komentirajte prvi

New Report

Close