Prosvjednici u Španjolskoj došli preblizu političarima

Autor: Tomislav Oharek , 11. travanj 2013. u 22:00
Španjolska ne prestaje 'ključati'/EPA

Vlada premijera Marina Rajoya donijela uredbu kojom se zabranjuje prosvjedovanje unutar tri ulice od doma bilo kojeg političara.

Nakon što je prošlog petka stotinjak prosvjednika prodefiliralo ispod prozora kuće Soraye Sáenez de Santamaria, potpredsjednice španjolske vlade, premijer Mariano Rajoy je ekspresno donio uredbu kojom se zabranjuju prosvjedi unutar tri ulice od doma bilo kojeg španjolskog političara.

Taj potez ukazuje na sve veću nervozu vlasti koja se gotovo svakodnevno nosi s prosvjedima i štrajkovima potaknutim bilo rigoroznom politikom štednje, koja zapravo ne daje rezultate i dodatno ruši kvalitetu života Španjolaca ili pak zbog niza korupcijskih skandala u koje su upleteni vladajući političari, pa čak i članovi kraljevske obitelji. No čini se da je vladajuće posebno iziritirao pristup pokreta Platforma za žrtve hipoteka koji organizira male skupove ispred domova parlamentaraca vladajuće Narodne stranke, kao i članova vlade."Političare smo bezbroj puta zvali na naše sastanke kako bi saslušali naše probleme i sudjelovali u našim raspravama, no oni su to uvijek odbijali ili nas ignorirali", rekla je za The Wall Street Journal Edurine Irigoyen, glasnogovornica pokreta koja zastupa interese tisuća Španjolaca ugušenih kreditima. "Kako nemaju dodira sa stvarnošću, odlučili smo otići do njihovih domova kako bi ih upoznali s njome.

"Iako su ti skupovi do sada prolazili bez incidenata vlada, koja ne želi obrazlagati svoju odluku, kroz provjerene kanale je pustila informaciju kako se na zabranu pristupa političarima odlučila zbog straha da bi oni mogli postati nasilni. Tako će ubuduće španjolske političare čuvati policajci u krugu od oko 300 metara od njihovih kuća i stanova.Ipak ta mjera nije nimalo obeshrabrila prosvjednike iz Platforme za žrtve hipoteka koji najavljuju kako će i dalje nastaviti sa svojim 'osobnim' pristupom političarima i ustraju u svojem zahtjevu da se pozabave peticijom kojom 1,4 milijuna Španjolaca traži da se bankama onemogući izbacivanje dužnika iz domova.Vlasti pak na taj zahtjev ne pristaju obrazlažući kako bi se time naškodilo posrnulom španjolskom bankarskom sustavu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close