Prosvjedi gurnuli Hong Kong u recesiju

Autor: Tomislav Pili , 28. listopad 2019. u 21:59
Prosvjedi traju već 21 tjedan/REUTERS

I treće tromjesečje u minusu.

Gospodarstvo Hong Konga potonulo je u recesiju pod utjecaj protuvladinih prosvjeda koji traju duže od pet mjeseci, ocjenjuju tamošnje vlasti.

Kako je na blogu objavio financijski tajnik Hong Konga, Paul Chan, preliminarne procjene govore da će podatak o BDP-u u trećem tromjesečju pokazati da gospodarstvo pada već dva uzastopna kvartala što je tehnička definicija recesije. "Udar na naše gospodarstvo je sveobuhvatan", dodao je Chan. Dodao je kako će biti izrazito teško postići vladine procjene ekonomskog rasta za ovu godinu, objavljene prije prosvjeda.

Tada su u Hong Kongu prognozirali da će ekonomski rast iznositi do jedan posto. Podsjetimo, prosvjedi zbog zakona o izručenju građana kineskim vlastima u toj bivšoj britanskoj koloniji ušli su u 21. tjedan. Prošloga vikenda maskirani prosvjednici podmetnuli su požare u trgovinama i zasuli policiju zapaljivim bombama koja je odgovorila suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima. Na udaru prosvjednika našle su se kineske kompanije.

Zbog kaosa u gradu potonuo je broj turista, pa ih je u listopadu bilo upola manje nego u istom lanjskom razdoblju. Situaciju s turističkim dolascima Chan je ocijenio "alarmantnom". Trgovci, od velikih trgovačkih centara do malih obiteljskih trgovina, morali su tijekom pet mjeseci prosvjeda zatvoriti vrata nekoliko puta po više dana.  Vlada je najavila mjere koje bi trebale podržati poslovanje malih i srednjih poduzeća u ovakvim okolnostima. Međutim, Paul Chan smatra da  će to tek donekle ublažiti pritisak.

Komentirajte prvi

New Report

Close