Kako je propao električni automobil iz Republike Srpske

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2015. u 14:07
Vozilo je, tvrdilo se, trebao kupiti Deutsche Post

StreetScooter tvrtke Nikola Tesla trebao se proizvoditi za njemačko tržište, ali su ostali samo dugovi dobavljačima.

JP Nikola Tesla iz Banja Luke, nositelj projekta proizvodnje električnog automobila u RS, ostalo je dužno više stotina tisuća KM tvrtkama iz RS koja su s njim sudjelovale u projektu.

Projekt koji je prije tri godine glasno najavljivan sada je u zastoju, odnosno pred gašenjem, javljaju Nezavisne novine. Naime, 2012. u Banja Luci je predstavljen prototip električnog automobila Street Scooter, a 2013. u Aleksandrovcu automobil na električni pogon, čiji se dijelovi uglavnom proizvode u RS. Isporučeno je nekoliko desetaka automobila, ali se na tome i stalo. Policija RS zbog električnog automobila pokrenula je financijsku istragu u toj kompaniji zbog sumnje u nedopuštene radnje bivše uprave.

Sadašnja uprava Nikole Tesle nekoliko je puta slala zahtjeve i molbe za razgovor njemačkom Street Scooteru i Deutsche Postu, ali nije dobila odgovor, iako je bivši direktor Dragan Vučetić govorio da su upravo te tvrtke "strateški partner i poznati kupac". U jednoj od tvrtki iz RS koja je sudjelovala u propalom projektu, Nezavisnim novinama su rekli da su zbog više stotina tisuća maraka potraživanja od Nikole Tesle imali velikih problema, pa su morali podizati i kredite da isplati plaće. Od nadležnih sada traže da im u jednakom iznosu daju određene olakšice u poslovanju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close