Propao i treći natječaj za istraživanje nafte u FBiH

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2015. u 22:00
Izbor konzultanta za pregovore sa Shellom oko koncesije vraćen je na početak zbog žalbe jedne tvrtke

Ured za žalbe BiH vratio je postupak još jednom na početak jer se na rezultat natječaja žalila tvrtka koja nije prošla selekciju.

Početak eksploatacije nafte u području Dinarida, od čega je cijela BiH očekivala gospodarski uzlet, najavljivan je za kraj ove godine, ali je sve još jednom odgođeno i čak potpuno dovedeno u pitanje.

Propao je, naime, i treći natječaj za izbor konzultanta koji će pregovarati s naftnom kompanijom Shell oko koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH. Riječ je o poslu vrijednom 800 tisuća KM. Shell je još 2011. vladi FBiH iskazao zanimanje za dobivanje koncesije za istraživanje nafte, nakon čega je potpisan i memorandum o suradnji, a najavljivano je da će Shell uložiti 700 milijuna dolara. Ured za razmatranje žalbi BiH, prema informacijama Nezavisnih novina, postupak izbora konzultanta vratio je na početak jer se na izbor pet kompanija koje su ušle u konkurenciju žalila jedna od tri koje nisu prošle proces evaluacije.

 

700mil.

dolara spreman je uložiti Shell u istraživanje nafte u FBiH

Erdal Trhulj, ministar energije FBiH u odlasku, ne skriva razočaranje: "Dva mjeseca trajao je postupak žalbe jedne tvrtke, nakon što smo od osam izabrali pet koje su prošle dalje. Nije nam smetalo da među njima bude i ta kao šesta kompanija, međutim, Ured za žalbe sve je poništio i vratio na početak", rekao je Trhulj, dodajući da je nužno promijeniti zakon tako da umjesto "izbora konzultanta" piše da vlada "imenuje stručno povjerenstvo za pregovore". Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju, ipak vjeruje da bi do kraja ove godine sve nužne procedure trebale biti završene, te napominje da bi istraživanja morala obuhvatiti cijelu Hercegovinu i sjevernu Bosnu.

On vjeruje da bi FBiH prvu bušotinu u Dinaridima mogla dobiti krajem 2016. godine. Shell je za istraživanje nafte u FBiH izabran zbog tehnologije koja mu omogućava bušotine do 8000 metara, što će u FBiH biti nužno da bi se došlo do mogućih nalazišta nafte. Prije zahtjevnog bušenja, pri čemu jedna bušotina stoji 75 milijuna dolara, treba provesti geofizička istraživanja, zračna snimanja, te napraviti pristupne ceste u području teško dostupnih dijelova Dinarida. Hrvatska je također zainteresirana za istraživanje nafte u svom dijelu Dinarida. Međutim, prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka iz veljače ove godine još se ne može najaviti trenutak kada bi se krenulo u ponudu za istraživanje tog područja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close