Promjena na čelu Gazpromova izvoznog odjela

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. srpanj 2014. u 17:36
Reuters

“Gazpromovi ambiciozni planovi za inozemna tržišta zahtijevaju nove strukturne i funkcionalne odluke”, rekao je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller u priopćenju.

– Aktualni čelnik izvoznog odjela ruskog plinskog diva Gazproma Aleksander Medvedev odlazi s te dužnosti koju će preuzeti njegova zamjenica Elena Burmistrova, najavljeno je danas iz Gazproma koji priprema novu izvoznu inicijativu.

"Gazpromovi ambiciozni planovi za inozemna tržišta zahtijevaju nove strukturne i funkcionalne odluke", rekao je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller u priopćenju.

Pedesetosmogodišnji Medvedev i dalje će obavljati dužnost zamjenika izvršnog direktora Gazproma i nadgledat će ekonomske aktivnosti u inozemstvu, te socijalne i sportske programe, priopćeno je iz Gazproma koji je pod kontrolom ruske države.

Četrdesettrogodišnja Burmistrova počela je karijeru 1992. kao burzovna trgovkinja u Glencoreu a Gazpromu se pridružila 2003. Na mjesto Medvedevljeve zamjenice imenovana je 2011. kako bi, između ostalog, nadgledala tržišta ukapljenog plina (LNG) i nova plinska tržišta.

Rošada na čelu Gazpromova izvoznog odjela vremenski se poklopila s nastojanjima vodećeg proizvođača konvencionalnog plina u svijetu da proširi krug izvoznih tržišta i proizvodni asortiman.

Neimenovani izvor kazao je za Reuters da nema argumenata u prilog ocjeni da je Medvedev, koji je na čelu izvoznog odjela proveo 12 godina, smijenjen. Njegov je odlazak više tehničke prirode i povezan je s vrlo opsežnim odgovornostima ali on će i dalje nadzirati Gazpromovu izvoznu politiku, tvrdi taj izvor.

"Zajedno su pripremali (plinski) ugovor s Kinom, ona je značajno pridonijela pripremama. Nitko ga ne smjenjuje, on je član upravnog odbora odgovoran za ugovore, razgovore, cijene itd.", kazao je drugi neimenovani izvor.

Naglašavajući važnost Gazproma u ruskoj politici i gospodarstvu, predsjednik Vladimir Putin sastao se u srijedu s Burmistrovom i Millerom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je za novinsku agenciju RIA da se na sastanku raspravljalo o "istočnim projektima". To se očito odnosilo na pokušaje kompanije da poveća poslovanje u Aziji nakon što je u svibnju potpisan ugovor s Kinom o 30-godišnjoj opskrbi plinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close