Proizvođač jogurta Chobani zavadio Pepsi i Coca-Colu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. listopad 2015. u 09:28
Hamdi Ulukaya, prebjegao je 2005. iz Turske u Grčku

Tvrtka u vlasništvu Hamdija Ulukaya najveći je izvoznik grčkog tipa jogurta na američko tržište.

Hamdi Ulukaya turski je emigrant koji je 2005. godine u Grčkoj osnovao Chobani, nije niti sanjao da će njegova tvrtka postati globalno preznotnatljiv brend za koji će se otimati veliki Pepsi i Coca-Cola.

Naime, Chobani je samo nekoliko godina od osnutka zagospodario američkim tržištem s najprodavanijim grčkim tipom jogurta. Kako ovaj jogurta ima veći udio proteina od drugih vrsta, Ulukaya svoje proizvode promiče kao zdravu hranu, a danas u ovoj nekoć maloj kompaniji svoju priliku za opstanak na tržištu i zaustavljanje stagnacije vide Pepsi i Coca-Cola Company. Postoje špekulacije kako su Pepsi i Coca-Cola u pregovorima za investiranje u Chobani, a da bi ono moglo biti teško oko tri milijarde dolara, Reutersu su potvrdili anonimni izvori upoznati sa stvari.

Obje se kompanije spominju kao izgledni investitori zbog svojih ranijih akvizicija u sektoru hrane, gdje je Pepsi već poznat igrač među mliječnim proizvodima zahvaljujući suradnji s Theom Mullerom iz 2012. godine. Coca-Cola je pak ove godine započela distribuciju mliječnog proizvoda FairLifea, a otprije posjeduje udjele u Keurig Green Mountainu, Monster Beverageu i Suja Lifeu. Iako su izvori također upozorili da je zainteresiranih za kupnju udjela u Chobaniju čak i više, za sada se niti jedna od tri spomenute strane nije bila dostupna za komentar.

S obzirom na to da su se i Pepsi i Coca-Cola uslijed sve glasnijih upozorenja o štetnosti njihovih proizvoda našli pred vrlo ozbiljnim tržišnim izazovima, što je deminutiva za usporavanje ekspanzije ovih kompanija, ovo je jedan od načina kojim žele zadržati svoje pozicije. Sretna okolnost po njih je što Chobani treba ulagače kako bi proširio distributivni lanac i osnažio proizvodnju i distribuciju svojih najboljih proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close