Pročitajte savjete harvardskog profesora u koje dionice ulagati

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2013. u 08:27
Thinkstock

Nicholas Gregory Mankiw, profesor ekonomije na Harvardu pokušao je čitateljima objasniti imaju li ekonomisti efikasne alate za biranje dionica koje će donijeti veliki profit.

Ako ste se ikada zapitali mogu li najpoznatija imena svjetske ekonomije dati dobar savjet koju dionicu kupiti na svjetskom tržištu, Nicholas Gregory Mankiw, profesor na sveučilištu Harvard nudi neke odgovore. On je u kolumni za Business Insider u povodu rekordnog rasta vrijednosti američkog dioničkog tržišta čitateljima pokušao objasniti imaju li ekonomisti efikasne alate za biranje dionice koja će donijeti veliki profit. Pri tome se prisjetio svoje majke koja ga je još od njegovog studija na Princetonu znala pitati za savjet u koju dionicu da uloži. To je činila redovito sljedećih 30 godina njegove karijere, i nikada nije bila sretna njegovim odgovorima. “Nas ekonomiste ništa što imamo u svojem arsenalu ne čini dobrim biračima dionica, a opet smo s druge strane, napisali nebrojene studije o tržištima dionica”, piše Mankiw. Stoga je sumirao ono što ekonomisti znaju o tržištu dionica.

Tržište brzo obrađuje sve informacije. “Ukoliko znam nešto o nekoj dionici, ta informacija je već ukomponirana u njezinu cijenu. Ako nemate neku ekskluzivnu insajdersku informaciju, trebate pretpostaviti da niti jedna dionica nije bolja kupnja od one druge. Ja se stoga držim savjeta ekonomista Burtona Malkiela koji je savjetovao kupnju indeksa kojima je vrijednost niska. Većina ekonomista drži se tog savjeta”, kaže Mankiw.

2. Kretanje cijena najčešće se ne može objasniti. “Čini se da cijene dionica žive neki svoj život”, piše Mankiw.

3. Držanje dionica je najbolja oklada. “Rajnish Mehra i Edward Prescott u svojemu su istraživanju naveli da dugoročno držanje dionica sa sobom godišnje nosi šest posto veću dobit nego obveznice. Naravno da su dionice riskantno ulaganje, ali su velike premije većinu nas uvjerile da ih treba učiniti dijelom našeg financijskog plana. Stoga se oko 60 posto moje financijske imovine nalazi u dionicama.

4. Diverzifikacija je bitna. “Svaki put kada neka kompanija doživi kaktastrofu (sjetimo se Lehman Brothersa ili Enrona), čitamo o zaposlenicima koji su većinu svojega bogatstva imali upravo u dionicama tvrtke koja je propala. Stoga je ulaganje potrebno učiniti što više različitim. Stoga ako vam je više od pet posto imovine u jednoj dionici, zovite svojeg brokera i prodajte. U suprotnom preuzimate ekstra rizik koji vam neće donijeti i ekstra profit”.

5. Pametni ulagači razmišljaju globalno. Ljudi uglavnom ulažu na svoje domaće tržište, dok većina ekonomista razmišlja globalno.

Sve me to vraća ponovno na moju majku i njezino pitanje: što odabrati? Ako bih baš trebao za nekoga odabrati onda bi to bio Vanguard Total World Stock Exchange traded fund, koji je pokrenut 2008. godine. U jednom paketu dobijete niske troškove i maksimalnu diverzifikaciju. Neće biti uzbudljivo kao odabir novog Applea ili Googlea, ali ćete barem mirnije spavati”, savjetuje Mankiw. .

 

Komentirajte prvi

New Report

Close