Primar Tehno ulaže u tvornicu bioetanola

Autor: Poslovni dnevnik , 24. travanj 2014. u 22:00
Planira se proizvodnja 105 milijuna litara bioetanola godišnje

U Odžacima planiraju novi pogon vrijedan 80 mil. €.

Vijećnici skupštine Odžaka u Srbiji odlučili su dodijeliti zemljište u radnoj zoni kompaniji Primar Tehno iz Maglića za izgradnju tvornice bioetanola.

Projekt je vrijedan 80 milijuna eura, od čega je 75 milijuna investicija, a ostalih pet su obrtna sredstva potrebna za početak poslovanja, piše Dnevnik. Računa se na prodaju 105 milijuna litara bioetanola godišnje, za realizaciju projekta potrebne su dvije godine, a prema poslovnom planu za osam godina očekuje se povratak uloženih sredstava. Projekat podrazumijeva gradnju poslovnog objekta, kao i uređenje unutrašnjih komunikacija i infrastrukture, nabavku i montažu proizvodne i skladišne opreme i nabavku repromaterijala za počinjanje proizvodnog procesa.

Investitor Primar Tehno bavi se proizvodnjom strojeva za prehrambenu i procesnu industriju. Položaj radne zone u Odžacima u blizini kanala Dunav-Tisa-Dunav, zbog pogodnosti za dopremu sirovine i transport gotove robe bio je odlučujući za ulagača u novu tvornicu. Bioetanol se koristi za pogon motornih vozila, u mješavini s benzinom, ali i u čistom stanju. Za proizvodnju očekivane količine etanola potrebno je 250.000 tona kukuruza koji je osnovna sirovina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close