Prevent iz BiH otvara 400 novih radnih mjesta u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2014. u 22:01
Prevent je najpoznatiji po proizvodnji autopresvlaka

Prevent BH, koji je dio njemačke korporacije i vodeći BiH izvoznik, spreman je uložiti 11 milijuna eura u tvrtku iz Prijepolja.

Kompanija Prevent iz BiH, koja je dio istoimene njemačke korporacije, dostavila je pismo namjere za privatizaciju FAP Ljevaonice u Prijepolju u Srbiji. Budući da Prevent proizvodi autodijelove, a najpoznatiji je po autopresvlakama i dijelovima za kočnice, nije neočekivano da želi preuzeti FAP Ljevaonicu. Tvrtka iz Prijepolja ima tradiciju u proizvodnji autodijelova dužu od 50 godina, osnivač joj je osnivač FAP iz Priboja, koji se nalaze u postupku privatizacije. 

 

112radnika

trenutno je zaposleno u prijepoljskoj tvornici FAP Ljevaonica

Ozbiljni planovi
Prema riječima Rasima Ljajića, potpredsjednika srpske vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Prevent BH spreman je investirati 11 milijuna eura i preuzeti 112 trenutno zaposlenih radnika, ali i zaposliti još 400 osoba, dok bi proizvodnja ostala vezana uz metalsku i automobilsku industriju."Prevent je već duže od godinu u kontaktu s nadležnim institucijama Republike Srbije u vezi s ulaganjem u FAP Ljevaonicu. Prevent ima ozbiljne planove za investiviranje u sektoru metala i autopresvlaka. Više smo nego spremni na izgradnju partnerskih odnosa i aktivnu suradnju kako bi ovu investiciju završili na obostrano zadovoljstvo", izjavio je Ćazim Hamzić, član Uprave Preventa BH. Prema riječima Željka Ružića, direktora FAP Ljevaonice, tvrtki iz Prijepolja nužan je strateški investitor koji će ozbiljnim investicijskim programom osigurati nove strojeve i opremu, proširiti proizvodni program i stvoriti uvjete za nova radna mjesta. Emir Hašimbegović, predsjednik općine Prijepolje, kaže da je od kraja osamdesetih godina do danas općina izgubila 10 tisuća radnih mjesta. Velikoj nezaposlenosti doprinijela je i neuspješna privatizacija državnih i društvenih poduzeća. 

Rješenje za nezaposlenost
"Uspješna privatizacija FAP Ljevaonice dugoročno bi riješila problem nezaposlenosti u Prijepolju. Lokalna samouprava pripremila je nužnu dokumentaciju na zahtjev Prevent grupe i stvorila uvjete za izgradnju dobrih odnosa s partnerom iz BiH", rekao je Hašimbegović. 

Prisutni 15 godina

Zaposlili 5000 osoba

Prevent BH dio je globalne korporacije Prevent koja posluje na tri kontinenta i zapošljava više od 11 tisuća radnika. U Bosni i Hercegovini Prevent je svoje proizvodne pogone otvorio 1999. godine i nakon 15 godina poslovanja ima više od 5000 zaposlenih, vodeći je BiH izvoznik i lider u proizvodnji autopresvlaka, kože i tekstila te partner velikih svjetskih proizvođača automobila kao što su BMW i Mercedes.

Komentirajte prvi

New Report

Close