Preko ‘sharing platformi’ odmara svega tri posto Europljana

Autor: Marija Crnjak , 11. prosinac 2016. u 22:01
Ekonomija dijeljenja ne ugorožava vrhunske hotele, Foto: Pixsell

World Travel Monitor pokazao da hoteli s 4 i 5 zvjezdica nemaju razloga za brigu,

Iako je turistički sektor jako zabrinut oko rasta sharing platforma za iznajmljivanje smještaja poput Airbnb-a, o čemu se mnogo raspravljalo na nedavnom turističkom sajmu u Londonu, brojke za sad ne daju mjesta panici, bar kad su u pitanju hoteli s većim brojem zvjezdica. Sharing platforme imaju brz rast ali i dalje relativno nizak udjel na turističkom tržištu, no istodobno znatno veći utjecaj na veću posjećenost, ali i manju naseljenost gradova, utvrdili su analitičari World Travel Monitor Foruma održanog u Italiji. Hrvatski hotelijeri pak ističu da nema bojazni za hotele s 4 i 5 zvjezdica, koji imaju svoju publiku i ovakvi apartmani ih teško mogu ugroziti.

Analize su tako pokazale da navedene platforme, koje u mnogim zemljama posluju na rubu zakona, zauzimaju samo 3 posto udjela na europskom turističkom tržištu. U prošloj godini europski građani preko ovakvih platformi bukirali su 14 milijuna putovanja, što je tek 3 posto njihovih međunarodnih putovanja. Od toga se dvije trećine odnose na odsjedanje u apartmanima ili stanovima, a oko 15 posto na sobe ili noćenja s doručkom.

 

10posto udjela

u dolascima u Amsterdam ima Airbnb

Airbnb je i dalje najjači igrač na tržištu, s oko tri milijuna smještajnih jedinica diljem svijeta, s tim da širi poslovanje na u smjeru destinacijskog menadženta. S vremenom je također postalo bjelodano da se sve više radi o komercijalnom biznisu, a manje o ekonomiji dijeljenja kako se na početku mislilo, ističu analitičari.
“Airbnb ima 10 posto udjela u međunarodnim dolascima u Amsterdamu i gotovo 8 posto u Londonu. Gotovo 80 posto smještajnih jedinica u Amsterdamu, Londonu, Berlinu i Madridu iznajmljuje se na dulje od 31 dana u godini, a najviše stanova iznajmljuje se u gradskim središtima. U Londonu više od pola Airbnb-evih domaćina ima po nekoliko smještajnih jedinica. To znači da su stanovnike gradskih središta zamijenili turisti”, ističe Jeroen Oskam, direktor međunarodnog svučilišta za turizam iz Nizozemske (Hotelschool The Hague).

Zbog toga što ih smatraju nelojalnom konkurencijom, platforme poput Airbnba nailaze na sve veći otpor u mnogim zemljama i gradovima s razvijenim turizmom. London je iznajmljivanje stanova turistima zakonom ograničio na 90 noći, Amsterdam na 60, Berlin također ograničava iznajmljivanje stanova turistima umjesto lokalcima poput studenata.

S početkom ove godine Airbnb je u Hrvatskoj imao oko 51 tisuću jedinica na raspolaganju, što je bilo oko 85 više nego godinu dana ranije. U Zagrebu je u sustavu Airbnb-a oko tisuću stanova s oko tri tisuće kreveta, u Dubrovniku i Splitu preko dvije tisuće objekata.
“Iako vlada velika zabrinutost čitavog sektora oko ovakvih platformi, hoteli s četiri i pet zvjezdica ne trebaju ih doživljavati kao jaku konkurenciju, jer se radi o posve različitim proizvodima. Njihova djelatnost ne može se zabraniti i ograničiti, već moramo raditi na otvaranju sve većeg broja kvalitetnih hotela kako bismo postali konkurentniji”, kaže Zrinko Kamber, predsjednik uprave Medora hotela.

Komentirajte prvi

New Report

Close