Predvidio je veliku ekonomsku krizu, a sada najavljuje ‘novi krah’

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2017. u 11:13
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Previše smo usredotočeni na državni dug, ali je pravi problem onaj privatni, rekao je Keen.

Seve Keen, ekonomist sa Sveučilišta Kingston u Londonu, bio je jedan od stručnjaka koji je predvidio veliku svjetsku ekonomsku krizu, piše Reuters.

Keen ima nove crne prognoze i za to krivi preveliki privatni dug, ali i upozorava na Kinu koja ima produženi kredit sa godišnjom stopom od oko 25 posto. – Još jedna financijska kriza mogla da bi biti vrlo blizu, ukoliko se ne usvoji značajno drugačiji pristup.

Previše smo usredotočeni na državni dug, ali je pravi problem onaj privatni, rekao je Keen. Dodao je kako krizu u Velikoj Britaniji nije izazvala potrošnja Vlade. – To je apsurd. To bi tehnički značilo da je Vladina potrošnja u Velikoj Britnaiji izazvala financijsku krizu u SAD-u, što je čista glupost, prenosi Večernji list.

Taj pristup nam je donio štednju posljednjih deset godina, što je samo dodatno oslabilo ekonomiju, poručuje Steve Keen. Ovog puta krizu predviđa zbog takozvanih "zombi ekonomija".

– Glavni razlog za zabrinutost je ono što ja zovem"zombi" ekonomijma, kao što su Australija, Belgija, Kina, Kanada i Južna Koreja, koje su izbegle prošlu krizu pozajmicama. One sada imaju veći teret duga sa kojim se moraju suočiti kada stigne sljedeća kriza, što bi moglo biti između 2017. i 2020. godine, kazao je Keen.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zombi ekonomije Australija, Kanada , Juźna koreja !!??? O čemu ovaj lupeta ??

New Report

Close