Pred obalom Cipra i četvrti turski brod

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2019. u 21:59
Istražni brod Yavuz/REUTERS

Ankara intenzivira bušenja u potrazi za naftom i plinom.

Turska je u utorak poručila da kaznene mjere Europske unije "ni na koji način neće utjecati" na bušenja u potrazi za plinom u istočnom Sredozemlju u blizini Cipra te da u to područje šalje i četvrti brod.

Otkriće velikih rezervi plina u istočnom Sredozemlju potaknulo je grozničavu utrku za eksploatacijom energenata skrivenih u podmorju, ali i spor između Turske i Cipra, članice Europske unije, koja također namjerava intenzivirati aktivnosti bušenja.

Na lipanjskom summitu u Bruxellesu čelnici članica EU-a izrazili su "nezadovoljstvo činjenicom da Turska još nije odgovorila na opetovane pozive EU-a da obustavi takve aktivnosti".

Turski ministar vanjskih poslova jučer je kazao da ponašanje europskog bloka "pokazuje koliko predrasuda i pristranosti EU gaji u vezi Cipra jer uopće ne spominje ciparske Turke koji imaju jednaka prava na prirodne resurse tog otoka".

Smatrajući turske aktivnosti vezane uz bušenje podmorja "ilegalnim", ministri vanjskih poslova članica EU-a su u ponedjeljak odobrili mjere protiv Turske, uključujući i odgodu pregovora o sporazumu o zrakoplovstvu, smanjenje novca iz europskih pristupnih fondova i ograničavanje pristupa kreditima.

Nikozija je zatražila od EU-a da nešto poduzme nakon što je Turska bila uputila dva broda, Fatih i Yavuz, u područje koje Cipar smatra dijelom svoje isključive ekonomske zone. 

Komentirajte prvi

New Report

Close