Na burzi izgubili 700 milijuna dolara vrijednosti

Autor: Tomislav Pili , 19. ožujak 2019. u 09:08
I dalje bez oporavka/REUTERS

Zbog slabije prodaje u Kini dionica kompanije u ponedjeljak jee u Hong Kongu potonula preko 10 posto, najviše od 14. siječnja.

Dionica Prade potonula je u ponedjeljak više od 10 posto izbrisavši 700 milijuna dolara vrijednosti kompanije nakon razočaravajućih rezultata za prošlu godinu uslijed slabije potrošnje u Kini. 

Talijanski div u industriji  luksuzne robe zabilježio je pad operativne dobiti za 10 posto na 323,8 milijuna eura što je daleko slabije od očekivanja analitičara od 378 milijuna eura. Negativna reakcija burze bila je neizbježna.

U ponedjeljak u trgovanju na burzi u Hong Kongu gdje je Prada izlistana zabilježen je pad cijene dionice od 10 posto što je najveći dnevni pad od 14. siječnja.

U posljednjih godinu dana Pradina dionica izgubila je 36 posto vrijednosti. Walter Woo, analitičar CMB International Securitiesa ističe za Bloomberg kako je manja dobit od prognoza iznenađujuća, iako je Prada nedavno smanjila predviđanja dobiti uslijed slabije prodaje u Kini.

"Nismo vidjeli značajan oporavak prodaje u Kini tijekom prva dva ovogodišnja mjeseca nakon slabog četvrtog tromjesečja. I dalje očekujemo da će poslovni oporavak Prade u 2019. biti sporiji od konkurenata", tumači Woo.

Na Pradino poslovanje najviše se negativno odrazilo povlačenje kineskih turista iz Hong Konga i Macaua uslijed slabljenja juana. I ostali luksuzni brendovi, poput Guccija, osjetili su to povlačenje, ali su ga uspjeli anulirati većom prodajom na kineskom tržištu.

Pradi to nije uspjelo, kaže analitičar Citigroupa Thomas Chauvet. Prodaja u Kini ima vrlo značajan utjecaj na globalnu industriju luksuza s obzirom da tamo zarađuje trećinu od bilijun dolara godišnje prodaje.

Pradina operativna zarada već godinama opada, a još 2014. bila je tri puta veća. Kako pojašnjavaju inozemni analitičari, kineske kupce lani je od luksuzne robe "ohladio" najsporiji ekonomski rast u tri desetljeća te trgovinski rat s Amerikom.

Komentirajte prvi

New Report

Close