‘Povijesna’ dobit Tesle nakon dvije godine

Autor: Poslovni dnevnik , 25. listopad 2018. u 21:59
Proizvedeno 80.000 vozila/REUTERS

Američki proizvođač električnih vozila u plusu od 311,5 milijuna dolara.

Tesla Motors ostvario je u trećem tromjesečju dobit od 311,5 milijuna dolara, što je tek treća kvartalna dobit u 15 godina postojanja tog proizvođača električnih automobila i prva nakon dvije godine.

"Povijesni" rezultat zahvaljuje se snažnom rastu prihoda. Prema poslovnom izvješću Tesla je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 6,8 milijardi dolara, dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju.

Kako je posljednji put kvartalnu dobit Tesla zabilježio u 2016. godine, ovi rezultati predstavljaju pobjedu izvršnog direktora i osnivača kompanije Elona Muska koji je u posljednje vrijeme u sukobu s analitičarima i ulagačima na Wall Streetu, ali i regulatorima tržišta.

U pismu ulagačima Musk je protekli kvartal nazvao "povijesnim" i poručio da se dobit zahvaljuje "genijalnosti i napornom radu". Rast prihoda kompanije zahvaljuje se povećanoj proizvodnji. Tesla je u proteklom tromjesečju proizveo više od 80.000 vozila, od čega više od 60 posto Modela 3.

Prošle godine narudžbe za Tesline automobile snažno su porasle, no ulagači su se plašili da tvrtka neće uspjeti ostvariti zacrtane proizvodne ciljeve, a da će to dovesti do otkazivanja narudžbi.

Međutim, otkazano je samo oko petine od ukupno 455.000 narudžbi iz 2017. godine. Zahvaljujući boljim rezultatima od očekivanja, cijena dionice porasla je u srijedu u produženom trgovanju više od 10 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close