Povezali se Luka Kopar i najveći kineski lučki operater

Autor: Poslovni dnevnik , 17. lipanj 2018. u 22:00
Jačanje trgovine između Kine i srednje Europe odvijat će se preko Kopra/FOTOLIA

Kineska kompanija Ningbo Zhousan Port Group prošle godine je pretovarila gotovo milijardu tona tereta, od čega 10 milijuna kontejnera.

Dimitrij Zadel, predsjednik Uprave Luke Kopar, u Kini je potpisao sporazum s predstavnicima kineskog lučkog operatera Ningbo Zhousan Port Group, čiji je cilj jačanje trgovine između Kine i srednje Europe.

"Prosječno 70 teretnih vlakova dnevno povezuje Kopar s najvećim gospodarskim središtima u zemljama srednje i istočne Europe. Kineskim partnerima Luka Kopar je zanimljiva zbog činjenice što u Kopru dvije trećine tereta pretovarimo za zemlje u zaleđu i što u nekim destinacijama imamo dominantan tržišni udio", rekao je Zadel nakon potpisivanju sporazuma o suradnji s predstavnikom Ningbo Zhousana, na međunarodnoj konferenciji Maritime Silk Road Port International Cooperation Forum. Time je Luka Kopar službeno uključena u kineski Novi put svile, javljaju slovenski mediji.

Kopar skraćuje plovidbu
Ningbo Zhousan Port Group je najveći lučki operater u pokrajini Zheijang na obali Istočnog kineskog mora. Prošle godine grupa je pretovarila gotovo milijardu tona tereta, od čega 10 milijuna kontejnera (TEU). Za usporedbu, u Kopru je prošle godine pretovareno 911 tisuća TEU. Dimitrij Zadel je bio u Ningbou i u travnju ove godine, zajedno s ministrom infrastrukture Gašperšičem i državnim tajnikom Jurom Lebenom. 

 

35 posto

povećala se robna razmjena između Slovenije i Kine

Slovenija želi prometne pravce Novog puta svile povezati s prometnim koridorima, koji presijecaju Sloveniju, posebno sa Sredozemnim koridorom, koji se proteže od Ukrajine do Španjolske i Alpsko -zapadnobalkanskim koridorom između Austrije i Turske. "Želimo iskoristiti geostrateški položaj luke u Kopru, njezinu važnost i prednosti, što uključuje i širi interes međunarodne zajednice. Recimo zaštita okoliša: ako je brod iz Kine stigao u luku u Kopru umjesto u jednu od sjevernih europskih luka, put se skratio do sedam dana. To znači manje vremena i potrošnje energije, a time i manje negativnih utjecaja na okoliš. Istodobno, luka u Kopru ima visoke ciljeve, osobito kada je riječ o pretovaru kontejnera", rekao je ministar prigodom posjete Ningbou.

Između Slovenije i Kine početkom veljače potpisan je Memorandum o razumijevanju i suradnji na području prometa i infrastrukture. Slovenija i Kina također sudjeluju u inicijativi zemalja srednje i istočne Europe i Kine 16 + 1 na području logistike u sklopu inicijative Put svile. Na tu temu su Slovenija i Kina prošle godine potpisale Memorandum o suradnji u okviru inicijative Jedan pojas, jedna cesta. U posljednje tri godine Slovenija je povećala trgovinu s Kinom za 35 posto. 

 

70 teretnih

vlakova dnevno povezuje koparsku luku sa zemljama u zaleđu

Potencijali azijskog tržišta
Suradnja u području infrastrukture, posebice u zrakoplovstvu, značajno je poboljšana. Azija je tržište s velikim potencijalom za razvoj turizma, zrakoplovne logistike i drugih poslovnih aktivnosti, koje bi moglo znatno poboljšati relevantnost i ubrzati razvoj dvije najveće zračne luke u Sloveniji, Ljubljanu i Mariboru, kažu u Ministarstvu za infrastrukturu, gdje su potpisali sporazum o uspostavi redovne zračne linije između Slovenije i Kine.

Također, Ivo Boscarol iz Pipistrela, slovenskog proizvođača ultralakih letjelica, počeo je u Kini graditi tvornicu, piste i zrakoplovnu školu. U to će uložiti 350 milijuna eura, a cijeli projekt, za koji ima kineske partnere, vrijedit će milijardu eura. Usto, kineski investitor je preuzeo upravljanje mariborskim aerodromom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close