Pouyanné i Desmarest novi šefovi Totala

Autor: Tomislav Pili , 23. listopad 2014. u 11:25
Imenovanjem izvršnog direktora i predsjednika Total se vratio staroj strukturi/ REUTERS

Uprava pronašla zamjene za C. de Margeriea.

Upravni odbor francuskog naftnog diva Totala sastao se u srijedu kako bi raspravljao o vakuumu na čelu kompanije stvorenom bizarnom pogibijom direktora Christophea de Margeriea u zračnoj luci u Moskvi te je imenovao novu upravu kompanije.

Novi šef najveće francuske naftne kompanije postao je Patrick Pouyanné, dosadašnji direktor za rafinerije dok je predsjednikom imenovan Thierry Desmarest, bivši izvršni direktor.Patrick Pouyanné započeo je karijeru u Totalu još 1997. godine dok je Desmarest bio izvršni direktor od 1995. do 2007. godine. Imenovanje glavnog izvršnog direktora i predsjednika znači da se Total opet vratio dualnoj upravljačkoj strukturi jer je Christophe de Margerie od 2010. objedinio te funkcije. Od Patricka Pouyannéa očekuje se da krene u rezanje troškova pošto niska cijena nafte i rast rafinerijskih troškova nagrizaju profitabilnost Totala.

Ipak, poznavatelji kompanije tvrde da će Pouyanné teško zamijeniti de Margeriea koji je bio jedna od najosebujnijih osoba u svjetskoj naftnoj industriji. Podsjetimo, Christophe de Margerie (63) poginuo je u ponedjeljak kasno navečer kad se njegov poslovni zrakoplov pri polijetanju sudario s ralicom na pisti zračne luke Vnukovo. Vraćao se sa sastanka s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom. Inače, Total je jedan od najvećih stranih ulagača u Rusiju. Tamošnje vlasti objavile su da nesreća nije bila plod nesretnih okolnosti, nego teškog nemara nadležnih na Vnukovu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close