Poslovnoj Americi ‘diže se kosa’ od Trumpa i Cruza

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. veljača 2016. u 22:00
Donald Trump odašilje nejasna obećanja, dok se Teda Cruza percipira kao političara koji nije sposoban vladati/REUTERS

Donaldu Trumpu zamjeraju se stavovi o ženama, imigrantima i muslimanima, a Tedu Cruzu ekstremno desni stavovi i arogancija.

U američkoj bi predsjedničkoj kampanji moglo doći do promjene odnosa snaga jer republikanski predsjednički kandidat Donald Trump i njegov glavni izazivač Ted Cruz uživaju sve manje podrške korporativne Amerike.  Trumpu zamjeraju kontroverzne stavove i pretjeranu samohvalu, a Cruzu pretjeranu konzervativnost. To istovremeno podiže šanse demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton.

"Ako se izbor svede na Hillary Clinton i Cruza, moj će glas svakako ići Hillary. Iako se ne slažem baš u svemu s njom, s njom bar znam što dobivamo", rekao je lobist Jim Newsome. Joshua Lewis, osnivač Salmon River Capitala, njujorškog investicijskog fonda, dijeli isto mišljenje.  "Mislim da je to đavolji izbor. Među republikancima ima onih za koje bih mogao glasovati. No, niti jedan od navedene dvojice ne dolazi u obzir ni pod kojim okolnostima", kaže Lewis.

Iako se milijarder Donald Trump u poslovnim krugovima smatra uspješnim, zabrinutost unutar branše podiže otvorenim napadima na žene, Meksikance, imigrante te pripadnike drugih vjera poput muslimana. Trump povjerenje ne ulijeva ni nejasnim, detalja lišenim, političkim obećanjima. Neki od Trumpovih prijedloga mogli bi paralizirati američku ekonomiju, a onaj da će Apple sve dijelove proizvoditi u SAD-u stručnjaci su ocijenili nemogućim.

No, ima i onih koji ga ipak podupiru. To su investitor Carl Ichan koji za Trumpa kaže da je čovjek koji će uzdrmati Washintgon te Ike Perlmutter, izvršni direktor Marvel Entertainmenta koji je Trumpu za kampanju donirao milijun dolara. Cruz je pak kandidat kojeg se nerijetko opisuje arogantnim, a sa ekstremno desnim stavovima oslabio je šanse za pobjedu, piše Financial Times. Pažnju javnosti dobio je 2013. kad je protestirao zbog Obaminih zdravstvenih reforma. "Smatram da Cruz nije sposoban vladati. On je bolji u spaljivanju kuće, nego njenoj izgradnji", tvrdi  Joshua Lewis.

Nova runda izbora

Favoriti Trump i Sanders
Birači američke savezne države New Hampshire u utorak se priključuju izborima stranačkih kandidata za američkog predsjednika, a ankete predviđaju glatke pobjede Donalda Trumpa na republikanskoj i Bernieja Sandersa na demokratskoj strani. Za obojicu kandidata, koji su bili drugoplasirani u Iowi, gubitak New Hampshirea bio bi težak udarac iako nisu ni izbliza u istom položaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close