Radi se na paketu mjera za povratnike: Porezne olakšice za povratak u državu

Autor: Poslovni dnevnik , 25. rujan 2019. u 14:58
Smanjenje poreza odnosi se na građane koji dvije posljednje godine rade u inozemstvu, a u Srbiji nađu posaoD. Jaramaz/PIXSELL

Građanima koji se vrate iz inozemstva pet godina porezna osnovica bit će 70% niža.

Siniša Mali, srpski ministar financija, izjavio je da su izmjenama Zakona o porezu na dohodak građana predviđeni poticaji za građane te zemlje koji žive u inozemstvu, kako bi bili motivirani za povratak u Srbiju, kao i uvođenje takozvanog testa samostalnosti poduzetnika od 1. siječnja sljedeće godine.

Kada je riječ o prvoj mjeri, Mali je rekao da se ona odnosi na građane koji nisu boravili u Srbiji u protekle dvije godine, a kojima se, ako se vrate i zaposle u domovini, smanjuje osnovica za obračun poreza i doprinosa u visini od 70 posto, u trajanju od sledećih pet godina, piše Blic. “Na taj način želimo ih potaknuti da nastave karijeru u Srbiji, ostanu i žive u našoj zemlji i nakon tih pet godina”, objasnio je Mali.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, rekla je da se radi na paketu mjera za povratnike, ističući da sada postoji ekonomska stabilnost, ali i politička volja da se mladi vrate u zemlju. Nekad su, kaže Brnabić, mladi bili pozivani da se vrate samo deklarativno, a danas je to drukčije.

Druga mjera u sklopu izmjena Zakona o porezu na dohodak građana odnosi se na tzv. test samostalnosti poduzetnika.

Ta mjera će biti uvedena kako bi se bolje utvrdila pravila tko ispunjava uvjete da bude paušalac, a tko poduzetnik, i to na temelju popunjavanja testa, odnosno odgovaranja na određena pitanja, pojasnio je ministar Mali. Na dnevnom redu Skupštine uskoro će biti i Zakon o alternativnim investicijskim fondovima, koji predviđa oslobađanje od poreza na kapitalni dobitak, a sve u cilju da se unaprijedi tržište kapitala i da se privuče što više financijskih sredstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close