Porez na nasljedstvo prestravio njemačke male poduzetnike

Autor: Tomislav Pili , 17. prosinac 2014. u 11:19
Mala i srednja poduzeća u Njemačkoj stvaraju polovicu prihoda privatnog sektora/REUTERS

Prema sadašnjoj regulativi, naslijeđena imovina obiteljske tvrtke nije oporeziva ako sedam godina ne bude promjena vlasništva.

Više od 130.000 njemačkih malih i srednjih poduzeća s nestrpljenjem očekuje odluku tamošnjeg Ustavnog suda koja će označiti hoće li kralježnica njemačkog gospodarstva krenuti u investicije u narednim godinama.

Presuda ustavnih sudaca očekuje se o srijedu, a tada bi trebalo biti poznato je li mišljenje poreznih vlasti o potrebi oporezivanja naslijeđene imovine poduzeća u skladu s odredbama Ustava.Naime, spor je nastao nakon što su vlasti najavile oporezivanje imovine u slučaju da jedna generacija prenese vlasništvo nad obiteljskom tvrtkom drugoj generaciji, odnosno s roditelja na djecu. Prema sadašnjoj regulativi, naslijeđena korporativna imovina nije oporeziva ako u sljedećih sedam godina ne bude promjena vlasništva. Prijedlog je snažno uzburkao duhove u Njemačkoj u kojoj je 90 posto od tri milijuna malih i srednjih poduzeća u obiteljskom vlasništvu. Prema službenim podacima, te tvrtke zapošljavaju polovicu radne snage, a generiraju gotovo istovjetni postotak prihoda njemačkog privatnog sektora.

Prema projekcijama tamošnje udruge industrijalaca BVMW, do 2018. vlasništvo u čak 130.000 poduzeća biti će prenijeto na sljedeću generaciju. Tamošnji poduzetnici upozoravaju kako bi oporezivanje smanjilo njihov potencijal investiranja, ali i povećalo mogućnost neprijateljskog preuzimanja uslijed slabljenja financijske pozicije poduzeća. Međutim, niži sudovi u ovom slučaju imaju suprotno stajalište, navodi Bloomberg. Tako jedna presuda ističe kako su nasljednici obiteljskih tvrtki u povlaštenom položaju nad pojedincima koji nasljeđuju ostale vrste imovine. Također, mišljenje je sudova kako sadašnja regulativa omogućuje nasljednicima korištenje brojnih "rupa" u zakonu preko kojih se izbjegava plaćanje poreza, a da pri tome nije ostvaren cilj očuvanja radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close