Ponovo slabašan rast proizvodnje čelika u kolovozu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2014. u 16:42
Thinkstock

Proizvodnja čelika ponovo je tek blago porasla u kolovozu, stabiliziravši se na razini ispod 140 milijuna tona, pokazuju danas objavljeni podaci Svjetskog udruženja za čelik (WSA).

Proizvodnja čelika ponovo je tek blago porasla u kolovozu, stabiliziravši se na razini ispod 140 milijuna tona, pokazuju danas objavljeni podaci Svjetskog udruženja za čelik (WSA).

U prošlom je mjesecu u 65 zemalja članica WSA, uključujući Hrvatsku, proizvedeno ukupno 135 milijuna tona čelika, što je 1,4 posto više nego u istom mjesecu lani. Time se proizvodnja stabilizirala ispod razine od 140 milijuna tona koju je ove godine premašila samo u svibnju i veljači.

U srpnju proizvodnja je na godišnjoj razini uvećana 1,7 posto.

Izvješće WSA obuhvaća 65 zemalja na koje otpada oko 98 posto svjetske proizvodnje čelika.

Najveći proizvođač čelika u svijetu Kina proizveo je u kolovozu 68,9 milijuna tona, jedan posto više nego u istom mjesecu lani.

U Njemačkoj, vodećem proizvođaču u Europskoj uniji, proizvodnja je pak zabilježila isti postotni pad na godišnjoj razini, kliznuvši na 3,1 milijun tona. Španjolska proizvodnja zadržala se pak na prošlogodišnjoj razini, od 1,1 milijun tona. Italija je proizvela milijun tona, 0,8 posto manje nego u prošlogodišnjem kolovozu.

U Hrvatskoj je prema podacima WSA proizvodnja u kolovozu udvostručena na godišnjoj razini, na procijenjenih skromnih pet tisuća tona. Usporedbe radi, u srpnju je u Hrvatskoj prema podacima WSA proizvedeno 18 tisuća tona čelika.

Među ostalim se europskim zemljama izdvajala Turska s povećanjem proizvodnje u kolovozu za 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 2,9 milijuna tona.

Rusija je u kolovozu proizvela 6,2 milijuna tona čelika, 5,8 posto posto više nego u prošlogodišnjem kolovozu. U SAD-u je u prošlom mjesecu proizvedeno 7,7 milijuna tona, 2,9 posto više nego u istom mjesecu lani.

Brazilska je pak proizvodnja smanjena 1,4 posto, kliznuvši na 2,9 milijuna tona.

Komentirajte prvi

New Report

Close