Ponovo anemičan rast aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2015. u 11:32
Foto: Thinkstock

Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone ponovo su tek blago porasle u veljači.

Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone ponovo su tek blago porasle u veljači, budući da je priljev novih narudžbi zakočila slaba domaća potražnja, pokazalo je najnovije istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone zadržao se u veljači na razini prethodnog mjeseca kada je dosegnuo najvišu razinu u šest mjeseci i iznosio je 51,0 bod, pokazalo je mjesečno istraživanje londonske tvrtke.

Time je Markit blago snizio početnu procjenu njegove vrijednosti za veljaču, od 51,1 boda.

Vrijednosti iznad 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

Aktivnosti u proizvodnom sektoru porasle su tako u veljači istim tempom kao i u siječnju, unatoč blago pojačanom priljevu novih narudžbi, pri čemu je prigušena potražnja na domaćem tržištu neutralizirala ubrzani rast novih izvoznih narudžbi, tumače u Markitu.

"Proizvodni sektor eurozone tek je neznatno porastao u veljači, što naglašava anemičnost koja i dalje muči proizvodni sektor u regiji u cjelini", tumači glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Ipak, ispod razočaravajuće ukupne brojke pojedini dijelovi proizvodnog sektora nesumnjivo bilježe različit tempo rasta, u rasponu od keltskog uzleta do galskog potonuća", dodaje Chris Villiamson.

Irska i Španjolska ponovo su zabilježile najsnažniji rast, u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj stanje se poboljšalo dok su u Francuskoj aktivnosti ponovo smanjene, i to najsnažnije među zemljama eurozone, pokazuje Markitovo izvješće.

"Nadamo se da će idući mjeseci donijeti oporavak proizvodnih sektora svih zemalja, budući da povjerenje kompanija i potrošača crpi potporu iz poticaja Europske središnje banke (ECB) a dodatnu značajnu potporu izvozu trebalo bi osigurati i slabljenje eura u posljednje vrijeme", napominje Williamson.

Komentirajte prvi

New Report

Close