Ponovno stvoriti autodiva težak je izazov za novoga šefa

Autor: Saša Paparella , 24. srpanj 2018. u 07:41
Narušeno zdravlje Marchionnea je stajalo funkcije/REUTERS

Sergio Marchionne u Italiji ima status zvijezde otkako je spasio Fiat, a sad je morao otići zbog komplikacija nakon operacije ramena.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) postavio je Mike Manleyja, šefa Jeep divizije, za novog izvršnog direktora.

Na toj je poziciji Manley zamijenio Sergia Marchionnea, koji se nakon 14 godina morao odreći dužnosti zbog komplikacija s operacijom ramena.  FCA je u priopćenju objavio da se Marchionne skoro oporavio od operacije, ali se njegovo stanje potom znatno pogoršalo.

 

11 puta

porasla je vrijednost Fiata od 2004. kad je Marchionne preuzeo Upravu

"Kao posljedica toga, Marchionne se neće moći vatiti na posao", navela je kompanija.  Marchionnea u Italiji slave kao spasitelja Fiata, kojem je 2004. prijetio bankrot. Otkako je preuzeo odgovornost za tu kompaniju, njena tržišna vrijednost porasla je za više od 11 puta.  Posvetio se rezanju troškova poslovanja kompanije, drastično smanjujući broj platformi za automobile i s drugim kompanijama sklapao dogovore o zajedničkim projektima kojima bi dijelili troškove razvoja i proizvodnje. 

Postignuo je partnerski dogovor s Chryslerom prije nego što ga je Fiat na kraju sasvim preuzeo za Božićnih blagdana 2013. Poduzeo je hrabre korake kada je prekinuo proizvodnju nerentabilnih limuzina u SAD-u i preustrojio tvornice kako bi povećao proizvodnju unosnih SUV vozila i kamiona, što je bio potez koji su kasnije pratili i konkurenti.

Njegov nasljednik Manley rođen je u Engleskoj, a zaslužan je za izvanredni uspjeh globalne ekspanzije brenda Jeep, koji je podružnica tvrtke FCA.  Priključio se Chrysleru 2000., kad je proizvođač automobila još bio dio Daimlera. Imenovan je za šefa Jeepa 2009., što je dovelo do transformacije poslovanja poljuljanog američkog brenda u tržišni hit.  

Komentirajte prvi

New Report

Close