Poljska nudi Ukrajini ‘plinski savez’

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2019. u 21:59
Zaobilaženje Rusije/REUTERS

Plinovod kapaciteta dvije milijarde prostornih metara povezao bi plinske sustave.

Opunomoćenik poljske vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Piotr Naimski izjavio je da je Poljska spremna pokrenuti gradnju plinovoda kapaciteta dvije milijarde prostornih metara godišnje, koji bi povezao poljski sustav za transport plina s ukrajinskim i služio u hitnim situacijama.

"Spremni smo, ako je potrebno, pokrenuti plinovod koji će povezati poljski plinski sustav s ukrajinskim. Njegov kapacitet bio bi dvije milijarde prostornih metara. To nije puno, ali kada Ukrajinci zatrebaju hitnu pomoć, mi smo je spremni pružiti ", kazao je Naimski, a prenose ukrajinski mediji.

Dužnosnik je dodao da Poljska čeka na odluku ukrajinske strane.  Poljska ponuda promatra se u kontekstu isteka sporazuma o tranzitu ruskog plina u EU kroz Ukrajinu, 31. prosinca ove godine.

Zadnji trostrani sastanak EU-Ukrajina-Rusija o zaključenju novog ugovora održan je 21. siječnja u Bruxellesu, bez rezultata. Rusija je predložila produženje ugovora na trenutnim osnovama, a EU da ukrajinski plinovodni sustav bude dijelom krupnijeg projekta dostave plina iz središnje Azije u Europu.

Kijev nije odmah otklonio ruski, te je obećao proučiti i briselski prijedlog. Ukrajinski operator Naftogaz optužuje Moskvu da bi htjela potpuno prekinuti tranzit plina kroz Ukrajinu.

Rusi su pak više puta odgovorili da, bez obzira na gradnju drugih plinovoda iz Rusije prema Europi, posebno Sjevernog toka 2, tranzit kroz Ukrajinu može biti nastavljen, ako Ukrajina predloži konkurentne uvjete. Kao datum nastavka pregovora u Europskoj  komisiji spominje se 2. rujna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close