Poljska će naplatiti odlazak kompanija

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2018. u 21:59
Predlaže se porezna stopa od 19 posto/FOTOLIA

Porez od 19 posto ubirao bi se u slučaju preseljenja imovine u inozemstvo.

Poljska planira od iduće godine uvesti "izlazni" porez kompanijama i bogatim građanima koji odluče prebaciti proizvodnju odnosno imovinu u inozemstvo, pokazuje prijedlog ministarstva financija.

Porez od 19 posto ubirao bi se u slučaju preseljenja imovine u inozemstvo, čime država gubi pravo na prihode od oporezivanja njezine prodaje, odnosno u slučaju trajne selidbe u inozemstvo vlasnika dionica odnosno financijske imovine minimalne vrijednosti dvije milijarde zlota (468.000 eura), tumače u ministarstvu.

"Porez na nerealizirani prihod iznosi 19 posto porezne osnovice u slučaju utvrđene porezne vrijednosti imovine, odnosno tri posto porezne osnovice kada porezna vrijednost imovine nije utvrđena", navodi ministarstvo.

Dodaju kako je cilj tog poteza primjena direktive Europske unije o izbjegavanju porezne evazije i bolja naplata poreza. Poljska namjerava zadržati proračunski manjak u idućoj godini na ovogodišnjih oko 28,5 milijardi zlota, u uvjetima očekivanog usporavanja gospodarskog rasta na 3,7 posto, s ovogodišnjih 4,8 posto, što bi značilo i manje proračunske prihode.

Dnevnik Rzeczpospolita piše da vlada time želi povećati prihode od poreza, podsjećajući da se navedena europska direktiva odnosi samo na kompanije, ne i na pojedince.

Protivnici planiranog poreza tvrde da bi ta mjera odvratila strance od osnivanja tvrtki u Poljskoj. Podsjećaju pritom na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona iz svibnja da namjerava ukinuti 30 posto poreza poduzetnicima u slučaju prebacivanja imovine izvan Francuske.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Imovinu unovčiti u Poljskoj i pretvoriti u kriptovalute. S kriptovalutama otperjati vani. Tehnologija:socijalizam=1:0

New Report

Close