Pokraj Beograda otvoren IT park na 10 tisuća kvadrata

Autor: Majda Žujo , 25. studeni 2013. u 09:46
U Srbiji smatraju kako IT park ima potencijal da postane podatkovno središte međunarodnih kompanija

Do sada je u projekt uloženo 20 milijuna dolara, što je tek dio ukupne investicije koja bi se trebala popeti na 300 milijuna dolara.

U Srbiji je prošloga tjedna otvoren novi informacijsko-tehnološki i biznis park, u koji je investirala indijska Embassy grupa.

Svoju prvu investiciju u Europi indijska je kompanija izgradila u Inđiji pokraj Beograda na deset tisuća kvadratnih metara, a park ima kapacitet zapošljavanja do 1500 ljudi. S obzirom na svoj položaj, u Srbiji smatraju kako IT park ima potencijal da postane središte podataka međunarodnih kompanija, što bi toj zemlji donijelo značajnu ekonomsku korist te geostrateški značaj. U intervjuu koji je dao srpskoj Politici, predsjednik Embassy grupe, Jitendra Virwani kazao je kako je njegova kompanija do sada u projekt uložila 20 milijuna dolara, što je tek dio ukupne investicije koja bi se trebala popeti na 300 milijuna dolara.

 

8tisuća

četvornih metara prostora u IT parku može se iznajmiti

"U Inđiji smo izgradili dvokatnicu od 10.000 kvadratnih metara u stilu kampusa, s ukupno 8170 kvadratnih metara prostora koji se mogu iznajmljivati. Kompleks čini šest neovisnih uredskih blokova s vrhunskom infrastrukturom, koja uključuje efikasnu internetsku vezu, hosting, obradu i skladištenje podataka na licu mjesta, sisteme za održavanje poslovanja te povratak podataka u slučaju katastrofa", prenosi Virwanijevu izjavu B92 koji piše i da se radi o svojevrsnoj upravi zgrade IT parka, sa zajedničkim elementima kao što su restoran, kontrolni centar za osiguranje i održavanje zgrada, virtualni poslovni i konferencijski kapaciteti za iznajmljivanje.

Ovoga tjedna očekuju i dobivanje uporabne dozvole, a onda se nadaju i prvim zakupcima koji bi mogli useliti za tri do četiri meseca.Prema Vrvanijevim riječima, za lokaciju Embassy tehnološkoga parka izabrali su Inđiju jer takav projekt zahtjeva veliko zemljište i puno pripadajuće infrastrukture po održivim ekonomskim cijenama da bi privukao najveće IT tvrke, a to nije bilo moguće usred grada. Virwani navodi i da će budućim zakupcima biti ponuđen i besplatan prijevoz zaposlenih do posla i s posla.

"Embassy grupa spremna je nastaviti s izgradnjom objekata brzinom koju bude zahtijevalo tržište. Potražnja za prostorom i rast IT parka ovisit će i o brzini rasta IT sektora u zemlji te kapacitetima da privuku gleobalne IT lidere s druge strane", objašnjava dodajući kako je glavna razlika između IT parka u Inđiji i drugih komercijalnih kapaciteta koji su trenutno dostupni na tržištu u vrhunskoj infrastrukturi. Embassyjev IT park praktički ima neograničenu opskrbu strujom, više od dva neovisna visokovoltažna izvora, što, navodno nema nijedan drugi komercijalni objekt ove namjene. Predsednik Embassy grupe kaže i da je suradnja njegove kompanije sa srpskim vlastima, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, bila odlična, i nada se da će se tako i nastaviti.

Zelena zgrada

Zgrada skuplja, ali ekološki prihvatljivija 

Svi Embassyjevi projekti, uključujući IT tehnopark u Inđiji, izgrađeni su u skladu sa LEED sistemom ocjenjivanja što znači da su njihove građevine usmjerena ka održivosti. Takozvani Leadership in Energy and Enviromental Design, svetski je standard u "zelenoj" i ekološkoj izgradnji, koji provjerava Savjet zelenih zgrada Sjedinjenih Američkih Država. Kako je rekao Varwani, izgradnja kompleksa je zato skupa, a navodno su ga projektirale, izgradile i certicifirale srpske kompanije. To je ujedno i prva komercijalna zgrada u Srbiji koja ima LEED certifikat.

Komentirajte prvi

New Report

Close