Plin za Kinu postaje ruska noćna mora

Autor: Tomislav Pili , 17. kolovoz 2015. u 22:00
Ugovor od 400 milijardi dolara potpisao je predsjednik Putin, Foto: Reuters

Golemi ugovor o isporuci plina u Kinu trenutno izgleda kao katastrofalan potez za ruski Gazprom, ali i Kremlj.

Golemi ugovor o isporuci plina u Kinu trenutno izgleda kao katastrofalan potez za ruski Gazprom, ali i Kremlj. Ugovorom koji su u svibnju prošle godine sklopili čelnici Rusije i Kine predviđeno je da Rusija od 2018. do 2048. godine isporučuje Kini 38 milijardi kubika plina godišnje u ukupnoj vrijednosti od 400 milijardi dolara.

No, prema procjenama analitičara američke banke Morgan Stanley, prvi kubični metri plina poteći će tek za četiri godine zbog kašnjenja u izgradnji plinovoda od zapadnosibirskih polja do regije Xinjiang. “Prema posljednjim izvješćima Interfaxa, ugovor je aktiviran u svibnju, sedam mjeseci kasnije od predviđenog termina. To znači da izvoz ne može započeti prije svibnja 2019. godine. Osim toga, kineska je strana krajem srpnja izvijestila o suspendiranju gradnje drugog plinovoda”, stoji u izvješću objavljenom u ponedjeljak. No, to nije jedina glavobolja za rusku stranu.

Prema procjenama stručnjaka, s trenutnim cijenama nafte i plina ugovor je za Gazprom neprofitabilan i stvarat će gubitke. Od svibnja prošle godine cijena Brent nafte pala je za 56 posto, a prirodnog plina za 33 posto. Na kraju, zapadne sankcije na transfer tehnologije značajno otežavaju Gazpromovo okretanje od Europe – svog tradicionalnog tržišta – prema azijskim kupcima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

to bas mi, koji naveliko pisemo kada se otvori pogon od 15 ljudi ili izveze 10 mil EUR robe nekamo…po cijeni koja ne pise nego samo uk. iznos, pisemo da je 400 mlrd EUR sitnica.

ma da sigurno će rusi izgubiti na ugovoru sa kinezima.pročitajte još malo koliki je iznos,400 milijardi dolara.

New Report

Close