Pitanje energije skrenuo udesno

Autor: The New York Times , 08. listopad 2012. u 22:00
Mitt Romney danas priča o bušenju nafte, a ne o učinkovitom korištenju goriva

Kao guverner bio je protiv širenja toksičnih plinova.

Kao pravi sin direktora u automobilskoj industriji, Mitt Romney govorio je o automobilima. Bilo je to u svibnju 2006. Romney, tada guverner savezne države Massachusetts, razgovarao je s guvernerom Montane o svojoj viziji energetski učinkovitog automobila budućnosti – laganog i uskog, s tandemskim sjedalima, tako da bi se u jednoj traci dva vozila mogla voziti jedno kraj drugoga.

"Jako se uzbudio kad je govorio o tim automobilčićima na cesti", prisjeća se guverner Montane Brian Schweitzer. Demokrat Schweitzer nasmijao se jer je pomislio na reakciju republikanaca. "Rekao sam mu: Mitte, ako se ikad budeš kandidirao za predsjednika, nemoj to ni spomenuti." Danas, kao republikanski predsjednički kandidat, Romney puno stručnije govori o naftnim bušotinama nego o energetski učinkovitim automobilima. Predstavio je plan širenja bušotina na nova kopnena i priobalna područja, bržeg postupka odobrenja gradnje naftovoda Keystone radi prijevoza sirove nafte od Kanade do Sjedinjenih Američkih Država, ukidanja subvencija za razvoj projekata solarne energije i energije vjetra te ukidanja zakonskih mjera za ograničavanje proizvodnje struje na ugljen. Taj je plan znatno drukčiji od onoga koji je iznio na počecima guvernerskog staža. Romney se štednji naučio odrastajući u Michiganu, gdje je njegov otac George bio direktor American Motors Corporation.

Ta je automobilska tvrtka, baš kao i njezini konkurenti koji su na tržište lansirali goleme automobile koji su puno trošili, imala puno problema. George Romney situaciju je spasio predstavivši Rambler, kockasto vozilo bez posebnih mogućnosti, ali s učinkovitom potrošnjom goriva. Tata Romney zbog toga je završio na naslovnici časopisa Time. "Moj je otac automobile svojih konkurenata nazvao dinosaurima koji gutaju gorivo, a upravo je on popularizirao taj pojam", napisao je Romney u svojoj knjizi "No Apology". Dok je bio guverner Massachusettsa, svoju je administraciju popunio borcima za zaštitu okoliša, a jedna od njih, Gina McCarthy, danas vodi odjel za zaštitu čistoće zraka u Agenciji za zaštitu okoliša u administraciji predsjednika Obame. Glasno je progovarao protiv "Prljavih pet", tamošnjih elektrana koje najviše zagađuju okoliš. Pod njegovom je upravom savezna država Massachusetts stvorila regionalni program ograničavanja i trgovanja štetnim plinovima, koji većina republikanaca ne voli, a cilj mu je smanjiti ispuštanjem stakleničkih plinova, koje se smatra krivcima za globalno zatopljenje.

No u posljednji je tren Romney odbio potpisati plan o stakleničkim plinovima, o kojemu su njegovi pomoćnici dvije godine pregovarali. Industrija energetike tome se usprotivila, a neki njegovi bivši savjetnici kažu da se njegov politički tim bojao da bi mu to umanjilo šanse za predsjedničke izbore. Njegov savjetnik Oren Cass kaže da je Romney jednostavno procijenio da bi "trošak provođenja plana za gospodarstvo bio prevelik".Borci za zaštitu okoliša iz Massachusettsa Romneyju zahvaljuju što je promicao provođenja strogih zakonskih mjera protiv ispuštanja toksičnih plinova iz elektrana. Hvale ga i zbog prijedloga zakona o mjerama za sprečavanje izlijevanja nafte. "Bio je ispred svojeg vremena i vrlo napredan", kaže Jack Clarke, kojega je Romney doveo u tim za očuvanje oceana, a danas radi u organizaciji Mass Audubon. Pred kraja mandata, kaže, Romney je samo razmišljao o kandidaturi za predsjednika. "Očito njegov plan za očuvanje prirode nije bilo nešto do čega mu je iskreno stalo."

Sheryl Gay Stolberg

Komentirajte prvi

New Report

Close