Papa Franjo poručio: Rat je ludost, njegov razvojni plan je uništenje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. rujan 2014. u 12:59
Reuters

“Pohlepa, nesnošljivost, želja za vlašću … jesu povodi koji nukaju na rat a ti se povodi nerijetko opravdavaju nekom ideologijom”, dodao je.

Papa Franjo je u subotu osudio sve ratove nazivajući ih "ludošću", na komemoraciji na sjeveroistoku Italije u pokrajini Venetu, kojom je obilježeno sto godina od početka Prvog svjetskog rata.

"Promatrajući ljepotu ovog krajolika (…) mogu samo reći: rat je ludost", kazao je na vojnom groblju u Redipugliji uz granicu Italije i Slovenije. Riječ je o najvećem vojnom groblju u Italiji, na kojemu počivaju ostaci više od 100.000 vojnika palih u Prvom svjetskom ratu.

Prkoseći lošem vremenu i kiši, svečanosti su nazočile tisuće vjernika iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih zemalja čiji su vojnici sudjelovali u krvavim sukobima između talijanske i austrougarske vojske na fronti uz rijeku Soču.

Sveti Otac je predvodio misu s kardinalima, nadbiskupom zagrebačkim Josipom Bozanićem i bečkim nadbiskupom Christophom Schoenbornom, u nazočnosti brojnih biskupa iz Austrije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

"Rat razara. Rat sve uništava, pa i vezu među braćom. Rat je ludost, njegov razvojni plan je uništenje", dodao je argentinski Papa osudivši oružane sukobe koji nastaju zbog financijskih interesa vojne industrije i ravnodušnosti ljudi.

"Pohlepa, nesnošljivost, želja za vlašću … jesu povodi koji nukaju na rat a ti se povodi nerijetko opravdavaju nekom ideologijom", dodao je. Papa koji je jutros stigao u zračnu luku u Trstu treba se vratiti u Vatikan oko podneva.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Komentirajte prvi

New Report

Close