Pala rata kredita u francima, uštedjeti će kreditno opterećeni

Autor: Agencija VLM , 19. prosinac 2014. u 09:41
Foto: Thinkstock

Tržište novca reagiralo je tako da se tečaj franka u odnosu na euro vratio na razinu iz listopada.

Švicarska središnja banka iznenadila je tržišta najavivši da od 22. siječnja uvodi negativnu kamatnu stopu od -0,25 posto na depozite veće od 10 milijuna franaka kako bi oslabila švicarski franak. Sankcije Rusiji, pad cijene nafte i kriza u eurozoni pojačale su interes za švicarski franak pa su pritisci na jačanje njegova tečaja natjerali banku na akciju, kako bi održala obećanje da će svim silama braniti tečaj od 1,2 švicarska franka za jedan euro.

Tržište novca reagiralo je tako da se tečaj franka u odnosu na euro vratio na razinu iz listopada, odnosno lagano je izgubio na vrijednosti. S druge strane, burze su reagirale izuzetno burno pa je većina europskih indeksa skočila za više od dva posto, s naglaskom na francuski CAC 40 koji raste 2,74 posto. Na američkim tržištima novca reakcija je bila puno jača pa je tako franak u odnosu na dolar pao na razinu koja nije zabilježena već dvije godine.

Očekuje se jaka reakcija i s burzi dionica, odnosno da će američko tržište kapitala rasti po sličnim stopama kao i europska. Hrvatska narodna banka korigirala je tečaj franka u odnosu na kunu za 1,78 posto. Drugim riječima, za osobe koje imaju ratu kredita u iznosu od 5000 kuna pad franka znači uštedu od 8,9 kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Netko je bio opasno napušen kad je pisao ovaj tekst.
Tečaj franka na dan 18.12. bio je 6,380, a na dan 19.12. 6,369. Ako je to pad od 1,78%, onda sam ja valjda učio krivu matematiku.
Al prije će biti da nepismeni novinari Večernjeg i Poslovnog dnevnika ponovno nemaju blage veze o onom što pišu i prenose.

New Report

Close