Ovog Božića blagi pad potrošnje u EU

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 15. studeni 2015. u 22:00
Najviše će potrošiti Britanci/Reuters

Prosječna europska obitelj za blagdane će potrošiti 513 eura ili 0,3% manje.

Deloitteovo istraživanje provedeno u 14 europskih zemalja i u Južnoj Africi pokazalo je da će se ovog Božića trošiti manje nego lani.

Dvije zemlje predvode trend posrnule blagdanske kupovne moći: Grčka koja je i dalje u recesiji te ekonomskim sankcijama opterećena Rusija.  Rezultati istraživanja ukazuju da će ukupna ovogodišnja božićna kupovna moć u Europi pasti za oko 0,3 posto na 513 eura po obitelji. Prevedeno u pojedinačne zemlje to znači da će Grci potrošiti 8,6 posto manje nego prijašnjih godina, Rusi 6,9 posto manje, Talijani 3,1 posto, a Portugalci 5,5 posto.  Istovremeno će Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Danska i Španjolska trošiti više što je signal stabilizacije njihovih nacionalnih ekonomija.

Britanske će obitelji tako za blagdane potrošiti 884 eura ili 0,7 posto više, dok će Danci sa 617 eura uvećati potrošnju za pet posto. Francuzi će potrošiti 577 eura ili blagih 0,2 posto više, dok će prosječna njemačka obitelj izdvojiti 423 eura ili gotovo jedan posto više. Čak bi se i u Španjolskoj, s ekonomijom u procesu oporavka, moglo potrošiti 0,2 posto više. Oporavak kupovne moći u skladu je s predviđanjima Europske komisije o ekonomskom rastu eurozone za 1,6 posto u ovoj godini, a možda i sa skromnim očekivanim rastom BDP-a za 1,8 posto u 2016. te 1,9 posto u 2017. godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close